Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8 - 9

Planering och bedömningsmatris för faktatext med tema Östersjön

Norrbergsskolan, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 29 september 2016

Tema ”Östersjön” i år 9 – övergripande planering Under de inledande veckorna i år 9 kommer ni i några av skolans ämnen arbeta med temat ”Östersjön”. Temat är ett samarbete mellan Nya Norrbergsskolan och Vaxholms stad och syftet är att sätta fokus på vattenrelaterade frågor utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Fokus ligger framförallt på följande områden: 1. Miljösmart i vår vardag. 2. Förbättra Östersjöns vattenkvalitet. 3. Minska miljöpåverkan. 4. Säkra biologisk mångfald. 5. Klimatanpassa.

Kursplanens syfte

Eleven ska - utveckla förmågan att skapa och bearbeta texter

Konkretisering av syfte

Du ska utveckla din förmåga att - Söka fakta från olika källor - Välja ut relevant fakta till uppgiften (viktig fakta som passar till uppgiften) - Samla fakta i t.ex. tankekarta eller i listor - Formulera rubriker som stämmer med textens innehåll - Formulera faktatexter med egna ord (utan att skriva av) och med tydligt sammanhang - Redovisar källorna och värdera källornas trovärdighet

  • Analysera, dvs göra kopplingar mellan ny kunskap och gammal, göra jämförelser och se mönster, dra slutsatser till varför det är som det är

Arbetssätt/Undervisning

Här följer några hållpunkter för temats upplägg:

 

Onsdagen den 31/8:            Vaxholms stads miljöstrateg Ammi Wohlin håller en 30 minuter                             föreläsning om Östersjötemat och informerar om hållbarhets- och                                      vattenfrågor.

 

Torsdagen den 8/9:             Kl.14.00-14.40. Forskare från ”Resilience center” föreläser för                               elever i år 9 i aulan. Politiker, chefer från förvaltningen samt                            kommunchefen deltar.

 

 

Tisdagen den 13/9              Studiebesök (ca 25 min.) på Blynäs reningsverk på eftermiddagen.

alt. onsdagen den 14/9:       Vi återkommer med tider. Under dessa dagar pågår även                                         utvecklingssamtalen.

 

Onsdagen den 14/9:            Besök under förmiddagen hos ”Kustbevakningen” som ligger vid                           kajen i Vaxholm. De informerar om sin verksamhet och                                        miljöövervakning.

                                           Besök i tältet vid Söderhamnsplan som har en utställning om                                   vattenrening och dagvattenhantering. Vi återkommer om exakt tid.

                    

”Tema Östersjön” startas upp på no-lektionerna under vecka 35. Den inspiration och kunskap som du har inhämtat under temats föreläsningar, studiebesök samt lektionsarbete kommer sedan att mynna ut i en skrivuppgift. Under vecka 36 kommer du under svensklektionerna att repetera hur du skriver en insändare, ett formellt brev eller en faktatext. Utifrån vad som passar dig och ditt ämne väljer du sedan en av ovanstående genre som skriftlig redovisningsform. Ditt arbetet ska vara färdigt under början av vecka 38. Följ de separata anvisningar som din no-, so- samt svensklärare kommer att ge dig under temats gång. Dessa lärare kommer på olika sätt ta del av och bedöma ditt arbete.

 

Vi kommer att på Svenskan och på SO  gå igenom hur ni ska använda olika källor och hur man kan värdera om källorna är trovärdiga, d.v.s. att det som står är sant.

 

Bedömning/Dokumenation

Bedömning kommer att göras med hjälp av matrisen här nedan.  


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Matriser i planeringen
PP för faktatext medbedömningsmatris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback