Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

8

Fg Napoleon

Fäladsgården, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 30 september 2016

Napoleon Bonaparte tillhör de absolut mest omtalade och betydande personerna i den europeiska historien. Men vem var han egentligen? Historiens superskurk, maktlysten tyrann som spred död och elände omkring sig, eller historiens hjälte, en framsynt ledare som verkade för revolutionens idéer om frihet, jämlikhet och broderskap? Detta ska du få titta närmare på.

Mål

Målet med denna uppgift är att du ska lära dig om betydelsefull europeisk historia, men också att historieskrivning inte alltid är objektiv. 

Arbetssätt och redovisningsform

Vi kommer att

– ha en genomgång om Napoleons liv där du för anteckningar.

– använda oss av läromedlet Utkik och andra texter som du hittar på egen hand med hjälp av länkar.  

– skriva en kort biografi om Napoleon – inlämning 7/10 för en första genomläsning.  

Visa din kunskap - Bedömning

Du ska skriva en text, en biografi, om Napoleon. Du ska använda fakta från Napoleons liv, årtal, händelser osv., men du ska medvetet vinkla din text, så att du antingen beskriver Napoleon som god, eller ond.

Detta gör du lättast genom att välja ut de fakta som passar till den bild av Napoleon som du vill presentera. Dessutom beskriver du Napoleon med värdeladdade adjektiv, t.ex. grym, hänsynslös och svag, eller givmild, ärlig och stark.

Din text får inte överstiga 3000 tecken (utan blanksteg). 

Reflektion

Här kan du ställa några reflektionsfrågor till eleven som sedan svarar i dialogrutan. 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Revolutioner och framväxten av nya idéer, samhällsklasser och politiska ideologier.

Den europeiska dominansen, imperialism och kolonialism.

Exempel på hur 1800- och 1900-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.

Hur historia kan användas för att skapa eller stärka gemenskaper, till exempel inom familjen, föreningslivet, organisationer och företag.

Hur historia kan användas för att skapa eller stärka nationella identiteter.

Eleven har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då förhållandevis komplexa sam­band mellan olika tidsperioder.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med utvecklade och relativt väl underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Napoleon

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback