Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

5 - 6

Historia Religion åk 5 Reformationen

Uppsala · Senast uppdaterad: 30 september 2016

Vi ska under detta arbetsområdet ska vi arbeta med den så kallade reformationen som ägde rum under början av 1500-talet. När Martin Luther startade den rörelse som kom att bli protestantismen. Hur detta ledde till att den kristna katolska kyrkan delades i två delar och vad detta i korthet ledde till för katoliker och protestanter. Vi ska också titta lite på skillnaderna och likheterna mellan de tre olika kristna grupperna som fanns under denna tid, vad de trodde på och vilken del av Europa man trodde på vad. De tre delarna var den katolska kyrkan, den protestantiska kyrkan och till sist den ortodoxa kyrkan som fanns redan innan reformationen.

Beskrivning av arbetsområdet

Vi ska under detta arbetsområdet arbeta med den så kallade reformationen som ägde rum under början av 1500-talet. Vi ska arbeta med frågor som handlar om vad som ledde fram till att protestantismen bildades och vad reformationen betydde för oss i Sverige och Europa som helhet men även vem Martin Luther var och hans tankar som kom att dela Europas katoliker i två olika delar.

Vi ska även jämföra de olika kristna grupperna med varandra och se vilka skillnader och likheter som finns mellan grupperna i hur det tror och tillber Gud. Vi kommer inte bara att jämföra katoliker och protestanter som reformtationen handlade om utan även en tredje grupp. Denna grupp är de ortodoxa kristna som har funnits sedan långt innan 1500-talet och finns framför allt i de östra delarna av Europa.

Detta arbetsområde kommer att hålla på under ett par veckor och det kommer att bedömas kontinuerligt både muntligt och skriftligt genom lektionsarbete och olika uppgifter.

 

Centralt innehåll


Läroplanskopplingar

Kristendomens betydelse för värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu. Kristna högtider och traditioner med koppling till kyrkoåret, till exempel sånger och psalmer.

Vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för människors identitet, livsstil och grupptillhörighet.

Matriser i planeringen
Religionskunskap år 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback