Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sex och samlevnad HT-16

Skapad 2016-10-02 15:15 i Källan Uddevalla
Sex och samlevnad Du kommer att få lära dig om vad som händer i kroppen under puberteten, kön, könsorganens uppbyggnad och funktion, sexualitet, graviditet och förlossning, preventivmedel och könssjukdomar . Du kommer att få diskutera olika dilemman och scenario som du kan komma att ställas inför senare i livet.
Grundskola 8 Biologi
Sex och samlevnad

Innehåll

Målen med undervisningan är att:

 

- Utveckla kunskap om människokroppens uppbyggnad och funktion

- Utveckla kunskap om pubertetens inverkan på individen

- Utveckla förmågan att diskutera frågor om hälsa och samlevnad utifrån relevant biologisk kunskap och personliga erfarenheter

- Utveckla förmågan att aktivt delta i samtal och diskussioner

 

 

Det här förväntas du göra:

-Läsa om kroppens utveckling vid puberteten, könsorganen och sexualkunskap i det stencilerade materialet. 

-Sätta dig in i metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjuk­domar och oönskade graviditeter.

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,
  Gr lgr11
 • respekterar andra människors egenvärde,
  Gr lgr11
 • kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och
  Gr lgr11
 • Syfte
 • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  Bi
 • genomföra systematiska undersökningar i biologi, och
  Bi
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.
  Bi  7-9

Matriser

Bi
Sex och samlevnad

Diskussioner och muntliga redovisningar

F
E
C
A
Diskutera
Du behöver träna mer på att ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om hälsa, sex och samlevnad, du behöver träna mer på att diskutera och motivera.
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om hälsa sex och samlevnad, du gör så att diskussionen går framåt på ett ganska bra sätt. Du motiverar dina åsikter på ett ganska bra sätt.
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om hälsa sex och samlevnad, du gör så att diskussionen går framåt på ett bra sätt. Du motiverar dina åsikter på ett bra sätt.
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om hälsa sex och samlevnad, du gör så att diskussionen går framåt på ett mycket bra sätt. Du motiverar dina åsikter på ett mycket bra sätt.

Prov

F
E
C
A
Du behöver träna mer på baskunskaper i biologi.
Du har baskunskaper i biologi. Du kan förklara på ett enkelt sätt om hälsa och sexualitet. Du beskriver hur det hänger ihop på ett enkelt sätt.
Du har goda kunskaper i biologi. Du kan förklara på ett utvecklat sätt om hälsa och sexualitet. Du beskriver hur det hänger ihop på ett utvecklat sätt.
Du har mycket goda kunskaper i biologi. Du kan förklara på ett välutvecklat sätt om hälsa och sexualitet. Du beskriver hur det hänger ihop på ett välutvecklat sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: