Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Enheter

Skapad 2016-10-03 20:19 i Lurs skola Tanum
Vi kommer arbeta med olika enheter inom matematik. Vi ska arbeta med enheterna inom vikt, volym och längd. Eleverna kommer få befästa de olika enheterna genom praktiska experiment, ett enhetshäfte och utematematik samt att få arbeta med viss enhetsomvandling.
Grundskola 3 Matematik
Nu ska vi lära oss om enheter! Du kommer få göra olika experiment, arbeta i grupp, skapa ett enhetshäfte samt ha utematematik för att lära dig skillnaden mellan enheterna inom vikt, volym och längd.

Innehåll

Enheter

Vi kommer arbeta med enheter inom matematik. Med enheter menar jag det vi säger för att förklara att vi pratar om vikt, volym, längd eller tid. Till exempel kilo, liter och meter. Om vi bara säger att jag har tre så är det svårt att veta vad vi menar, men om vi säger "tre kilo" så vet vi att det handlar om vikt. Vi ska lära oss de olika enheterna samt vilken enhet som är störst respektive minst inom vikt, volym, längd och klockan/tiden

Arbetssätt

Vi kommer arbeta både enskilt och i grupp. Utomhus kommer vi ha praktiska stationer med olika vattenexperiment och utematematik där vi arbetar med längd. Vi kommer mäta upp hur lång en kilometer är, mäta saker i skogen, jämföra olika längdenheter etc. Vi kommer "gå till affären" och jämföra olika viktenheter. Vi kommer arbeta med ett enhetshäfte som heter Svikten.

Bedömning

När vi avslutat detta område ska du veta vad enheterna heter när vi pratar om vikt, volym och längd. De enheter du ska kunna är:

Vikt: ton, kilo (kg), hekto (hg), gram (g)
Volym: liter (l), deciliter (dl), centiliter (cl), milliliter (ml)
Längd: mil, kilometer (km), meter (m), decimeter (dm), centimeter (cm), millimeter (mm)
Tid: år, månad, vecka, dygn, timme, minut och sekund

Du ska även kunna storleksordna respektive enheter, alltså kunna säga vilken enhet som är störst inom längd och så vidare. Detta kommer du få visa mig genom ett enhetsprov.

Jag kommer även bedöma ditt samarbete vid experimenten, hur många "matteord" du använder samt ditt sätt att resonera kring enheter när du ska storleksordna etc.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,
  Ma
 • använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.
  Ma
 • Centralt innehåll
 • Rimlighetsbedömning i vardagliga situationer
  Ma  1-3
 • Jämförelser och uppskattningar av matematiska storheter. Mätning av längd, massa, volym och tid med vanliga nutida och äldre måttenheter.
  Ma  1-3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: