Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

3

Enheter

Lurs skola, Tanum · Senast uppdaterad: 8 september 2018

Nu ska vi lära oss om enheter! Du kommer få göra olika experiment, arbeta i grupp, skapa ett enhetshäfte samt ha utematematik för att lära dig skillnaden mellan enheterna inom vikt, volym och längd.

Enheter

Vi kommer arbeta med enheter inom matematik. Med enheter menar jag det vi säger för att förklara att vi pratar om vikt, volym, längd eller tid. Till exempel kilo, liter och meter. Om vi bara säger att jag har tre så är det svårt att veta vad vi menar, men om vi säger "tre kilo" så vet vi att det handlar om vikt. Vi ska lära oss de olika enheterna samt vilken enhet som är störst respektive minst inom vikt, volym, längd och klockan/tiden

Arbetssätt

Vi kommer arbeta både enskilt och i grupp. Utomhus kommer vi ha praktiska stationer med olika vattenexperiment och utematematik där vi arbetar med längd. Vi kommer mäta upp hur lång en kilometer är, mäta saker i skogen, jämföra olika längdenheter etc. Vi kommer "gå till affären" och jämföra olika viktenheter. Vi kommer arbeta med ett enhetshäfte som heter Svikten.

Bedömning

När vi avslutat detta område ska du veta vad enheterna heter när vi pratar om vikt, volym och längd. De enheter du ska kunna är:

Vikt: ton, kilo (kg), hekto (hg), gram (g)
Volym: liter (l), deciliter (dl), centiliter (cl), milliliter (ml)
Längd: mil, kilometer (km), meter (m), decimeter (dm), centimeter (cm), millimeter (mm)
Tid: år, månad, vecka, dygn, timme, minut och sekund

Du ska även kunna storleksordna respektive enheter, alltså kunna säga vilken enhet som är störst inom längd och så vidare. Detta kommer du få visa mig genom ett enhetsprov.

Jag kommer även bedöma ditt samarbete vid experimenten, hur många "matteord" du använder samt ditt sätt att resonera kring enheter när du ska storleksordna etc.

 


Läroplanskopplingar

använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Rimlighetsbedömning i vardagliga situationer

Jämförelser och uppskattningar av matematiska storheter. Mätning av längd, massa, volym och tid med vanliga nutida och äldre måttenheter.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback