Skolbanken Logo
Skolbanken

Svenska - At06

Ätranskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 4 oktober 2016

Den här LPP:n beskriver hur du kommer att arbeta med svenska som andraspråk under ht-16 och vt-17.

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Bedömning - vad och hur

Med hjälp utav skolverkets bedömningsstöd "Gilla Läsa Skriva" kommer vi att kartlägga och synliggöra din progression i din läs- och skrivutveckling. Du får möjlighet att visa dina kunskaper kopplat till observationspunkterna under läsåret. Vi kommer också att göra avstämningar kopplat till skolverkets bedömningsmaterial. 

Undervisning och arbetsformer

Utveckla din förmåga att tala och samtala i olika sammanhang:

Du kommer att samtala om olika händelser och upplevelser. Du får träna på bildsamtal och textsamtal. Du kommer också att få chansen att öka din förståelse för kroppspråket. Du får möjlighet att utveckla din förmåga att lyssna på andra, bl.a. genom att lyssna på sagor, berättelser och  instruktioner. Du kommer att träna på att ställa egna frågor till texter. Du kommer att få träna på att berätta om dina erfarenheter och elevnära uppleverlser så att andra förstår. Du får chansen att återge fakta med hjälp utav bilder och stödord. Under läsåret får du chansen att redovisa ett arbete med hjälp utav keynote. 

Läsa, förstå och reflektera över olika texter:

Under läsåret får du chansen att utveckla din förmåga att läsa. Du kommer att läsa texter av olika genre och föra textsamtal kring dessa. Du kopplar texten till egna erfarenheter. Du kommer även att träna på att läsa och följa givna instruktioner. Du fortsätter att arbeta med alfabetet och alfabetiskordning. Du kommer att träna på att återberätta en kortare text/historia. 

Skriva texter för olika syften och mottagare:

Du fortsätter att träna på att forma alla bokstäver i alfabetet. Du tränar på att skriva olika ord genom att kopiera ordbilder. Du får chansen att skriva ord och meningar kopplat till olika bilder. Du kommer också att få träna på att skriva sagor och faktatexter för hand och med hjälp utav ipad. 

Bearbeta innehållet i litteratur, bilder, film, teater, drama och andra medier:

Du får träna på att rimma och lära dig några ramsor. Du får bekanta dig med några sagor ex. rödluvan. Du får ta del utav några folksagor. Du får träna på hur en berättelse är uppbyggd med inledning, händelseförlopp och avslut. Under läsåret får du arbeta med olika författare. 

Söka och värdera information från olika källor:

Du kommer att få läsa några olika tidningsartiklar, fakta texter, recept och instruktioner. Du får chansen att värdera källorna. Du får chansen att använda olika tv-program för att leta fakta. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Gilla Läsa Skriva bedömningsstöd
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback