Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3), Svenska, Samhällskunskap

·

Årskurs:

4 - 6

Nutidsorientering år 4.

Tiundaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 31 maj 2017

Vad händer i din närhet, i Sverige och världen? Du kommer att med spänning få ta del av olika aktuella nyheter i tidningar och media samt få kännedom om människors olika livsvillkor i olika kulturer. Nyheter kan vara hemska, intressanta, lugnande, oroväckande och glädjande. Ibland allt på en gång.

Mål

Arbetets innehåll

Arbetssätt och redovisningsform

Arbetssätt

Detta arbetsområde kommer fortlöpande pågå under vårterminen  Vi kommer att ha genomgångar om dagsaktuella händelser och kontinuerligt diskutera nyheter. Lösa veckans nyhetskryss och titta på Lilla Aktuellt. 

Redovisningsform

Varje vecka löser vi  nyhetsfrågorna och  tittar på Lilla Aktuellt. Du ska kunna svara på frågor i samband med att vi läser tidningar och ser nyheter.

 

Visa din kunskap - Bedömning

Jag bedömer din förmåga att:

Återge det viktigaste i ett nyhetsinslag eller en nyhetsartikel.

Analysera och diskutera det du sett, hört och läst genom att aktivt delta i diskussioner.

Använda olika nyhetskällor (ex. tv, tidningar, Internet) för att söka information/utveckla kunskaper.


Läroplanskopplingar

analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte, såväl i digitala som andra medier, med ett källkritiskt förhållningssätt.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Eleven kan undersöka elevnära samhällsfrågor ur något perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i elevnära samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument.

Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback