Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Planering Svenska, olika typer av texter, åk 8

Skapad 2016-10-07 14:21 i Kullaviksskolan 7-9 Kungsbacka Förskola & Grundskola
Pedagogisk planering för att skriva olika typer av texter. I detta fallet handlar det om debattartikel.
Grundsärskola 7 – 9 Svenska
Debattartikel

Innehåll

VISA LÄRANDE

Du ska skriva en debattartikel om valfritt ämne. Du tränar på att skriva om din åsikt som du vill tala för. Det ska bli en text där du argumenterar för din åsikt. 

MÅL OCH BEDÖMNING

Du ska få ökad kunskap om olika typer av texter och i detta fallet debattartikel. Du ska visa dina kunskaper genom att skriva en debattartikel och använda dig av den form och de regler som används för att skriva denna typ av text. Du ska uttrycka dig i skrift och arbeta med språket för att utveckla din språkliga säkerhet. Du ska bearbeta din text så att din förmåga att nyanserat och preciserat uttrycka dig i denna typen av text, lyfts fram. Till detta har du datorn som hjälpmedel.

Se bedömningsmatris. 

OMRÅDESBESKRIVNING

Vi kommer att läsa debattartiklar gemensamt samt se på dess uppbyggnad. Vi kommer att gå igenom texternas olika delar och titta på det som är typiskt för denna typ text. Vi analyserar några debattartiklar som finns i boken Svenska direkt. Du kommer att skriva en egen debattartikel under lektionstid. Du ska även läsa olika texter för att få inspiration. Läxor kommer att var, under den här tiden, att läsa olika artiklar samt förbereda din text.

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • skriva texter för olika syften och mottagare,
    Sv
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: