Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Sv Ht-16 Veckans diskussion

Gammal, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 9 oktober 2016

Regelbundet kommer vi att diskutera och resonera kring olika problem och vi utgår från situationer som rör ungdomar. Vi tänker efter själva, diskuterar i grupp och redovisar sedan antingen i skrift eller i tal.

Syfte

Regelbundet kommer vi att diskutera och resonera kring olika problem och vi utgår från en situation som rör ungdomar. Vi tänker efter själva och formulerar en åsikt. När vi diskuterar i grupp övar vi på förmågan att samtala och uttrycka sina åsikter samt utvecklar vår förmåga att resonera kring olika lösningar på ett problem. Redovisningen kan ske både muntligt och skriftligt och kan involvera olika media såsom podcast, film och fotografi.

Detta kommer vi att bedöma

 

Se kopplingar till läroplanen samt bedömningsmatris nedan.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel webbtexter, spel och tv-program. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Matriser i planeringen
Svenska åk 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback