👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Novell åk 7

Skapad 2016-10-10 11:42 i Mörsils skola F-9 Åre
Vi lär oss genren novell genom att läsa om om novellens uppbyggnad och historia, läsa noveller, analysera dem och slutligen skriva en egen novell.
Grundskola 7 Svenska
Vi kommer att jobba med berättande text och i huvudsak noveller. Vi ska lära oss vad som är typiskt för en novell och öva på att skriva en egen novell.

Innehåll

Undervisning

Vi kommer att ha genomgångar, skrivövningar och diskussioner kring viktiga begrepp och berättargrepp inom området, exempel på detta är: tempus, liknelser, metaforer, gestaltningar, berättarperspektiv och miljöbeskrivningar.

Vi går igenom vad som är typiskt för en novell och hur vi ska analysera en novell.

 

 

 

Bedömning

Området examineras genom en skriftlig inlämning av en egenskriven novell.

Se matris.

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
    Sv
  • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
    Sv

Matriser

Sv
Svenska 7-9

Rubrik 1

E
C
A
Läsförståelse
Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.
Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse
Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.
Berättande texter
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.