Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

1 - 6

Svenska - Baserat på "Nya språket lyfter" åk 1 till 6

Tegelbruksskolan, Falun · Senast uppdaterad: 22 oktober 2016

Svenska är inte bara språket vi talar, utan också hur vi lyssnar, förstår, skriver och mycket mer. Hur går det för dig? Vad kan du, och vad har du fortfarande kvar att lära dig? Hur ska vi jobba vidare med detta? Det och mycket mer kan du läsa om här.

Syfte

 

Hur tränar vi de olika bedömningspunkterna?

Läsa

Läser gör vi i alla ämnen i skolan. Därför är det viktigt att alla elever tränar på läsningen regelbundet både i skolan och hemma. Därför går vi regelbundet till vårt skolbiblioteket med eleverna från tidig ålder, där eleverna får låna böcker att läsa i skolan och att läsa hemma. I de högre årskurserna börjar vi också åka till det stora biblioteket nere på stan. Alla elever har dessutom ett konto på inläsningstjänst där de har tillgång till ett stort utbud av inlästa böcker.

Vi har också en ständig dialog med eleverna och deras vårdnadshavare om hur viktigt det är att läsa hemma, både tyst läsning, hög läsning och även att bli läst för av ett äldre syskon eller en förälder.

För att öka elevens förståelse för texter hen läser arbetar vi mycket med läsförståelse både gemensamt i klassen och enskilt. Alla elever ska t.ex. vara bekanta med läsfixarna spågumman, detektiven, reportern, detektiven och konstnären som vi stöter på i materialet "en läsande klass".

Skriva

Från tidig ålder arbetar vi med olika skrivprojekt där eleverna får skriva texter och sedan bearbeta dem på olika nivåer. Alla elever får pröva att både skriva för hand och på dator och vid behov också använda talsyntes för att underlätta sitt skrivande.

Eleverna får pröva på att skriva olika sorters texter och vi arbetar mycket med kamratbedömning för att få en djupare förståelse av hur olika texter är uppbyggda.

Arbetet med elevens skrivande genomsyrar allt vi gör i skolan i alla ämnen. 

 

Berättande

Vi tränar berättande varje dag så vi talar om händelser i vår vardag och minst lika viktigt så tränar vi på att lyssna på andras berättelser och att ställa bra följd frågor.

I de högre åldrarna utför eleverna också olika sorters redovisningar där de sammanfattar olika saker inför klassen, en mindre grupp eller en pedagog. Eleverna kan få berätta om bland annat en bok de läst, en tidningsartikel, ett grupparbete i SO eller NO eller något spännande som hänt dem under en helg eller ett lov.

 

Beskrivande, Förklarande, Instruerande och Argumenterande

I diskussioner är det viktigt att alla elever kan uttrycka sina åsikter och även lyssna på andras. Detta är något vi tränar hela tiden. Inte bara genom att själv berätta vad vi tycker utan att också be andra att förtydliga sina åsikter och argument när man inte förstår. 

Vi fokuserar också mycket på att eleverna ska kunna följa muntliga instruktioner, det inkluderar att lyssna uppmärksamt och sedan omsätta de instruktionerna i handling. Men det är också lika viktigt att eleverna lär sig att själva ge muntliga instruktioner som andra lätt kan följa utan att de har några förkunskaper om uppgiften.

 

 

Hur bedöms eleverna?

Eleverna bedöms hela tiden kontinuerligt, deras framsteg dokumenteras bland annat i matrisen nedan. Men också i andra mer specifika planeringar och matriser som handlar om mer specifika områden vi arbetar med inom svenska och andra ämnen. 

Vi har också svenska läxa varje vecka, där vi bedömer elevens förmåga att ta eget ansvar, och elevens förmåga att ta till sig nya ord, deras stavning och betydelse. Vi gör även ibland diagnoser och uppsamlingsprov för att kolla av hur eleverna ligger till.

 

Läs mer om vad som står i LGR11 om svenska och svenska som andraspråk under fliken "Läroplan" längst till höger bland flikarna på elevens sida på Unikum.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Svenska utifrån Nya språket lyfter åk 1-6 ( elevmatris)
Uppgifter
Påsklovsuppgift - Harry Potter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback