Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hälsa och livsstil

Skapad 2016-10-26 21:14 i Alsike skola Knivsta
Kondition och puls
Grundskola 5 Idrott och hälsa
Vi arbetar med hur hjärtat fungerar och vad kondition är för någonting. I slutet av perioden får eleverna visa enskilt vad de har för kunskaper.

Innehåll

Eleven skall kunna

Uthållighet

När du motionerar tränar du ofta uthålligheten. Om du har bättre uthållighet orkar du mer. Om du tränar uthållighet får du bättre syreupptagningsförmåga/kondition. Då du tränar uthållighet är det bland annat hjärtat och lungorna som arbetar. Uthållighetsträning har många positiva effekter på hjärtat och hur blodet cirkulerar i kroppen (blodcirkulation). Ett resultat av uthållighetsträning är att syre överförs från blodet till musklerna mer effektivt. Uthållighetsträning gör att hjärtat fylls töms mer effektivt.

Hjärtat och blodcirkulationen

Hjärtat pumpar blod och skickar ut till resten av kroppen. Hjärtat arbetar hela tiden även när du sover. Ditt hjärta är en muskel och precis som andra muskler blir det större och starkare av träning. Konditionsträning såsom promenader, simning och dans, tränar både hjärta och lungor. Ju starkare ditt hjärta är, desto färre gånger behöver det pumpa för att effektivt få runt blodet i din kropp. När du motionerar slår hjärtat oftare och pulsen ökar. När du motionerar ofta och har en bra kondition slår hjärtat långsammare i vila (vilopuls).

Vardagsmotion

Vardagen ger många möjligheter till motion. Till vardagsmotion kan du räkna all den aktivitet och rörelse som du gör under din dag. Vardagsmotion borde vara regelbunden. Vardagsmotion borde vara regelbunden. Vardagsmotion är sådan motion som "kommer gratis". Vardagsmotion är tex inte en fotbollsträning eller att gå på gym.

Exempel på vardagsmotion kan vara:
- gå en promenad
- klippa gräset
- rensa ogräs
- skotta snö
- städa
- laga mat
- tvätta kläder
- tvätta fönster
- tvätta bilen
- leka

Tips för ökad vardagsmotion:
- ta trapporna och undvik rulltrappa och hiss
- cykla eller promenera till skolan
- hjälp till med att städa hemma, tex damma mattor och dammsuga är bra vardagsmotion
- lek mycket. lek ute.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Ord och begrepp för och samtal om upplevelser av olika fysiska aktiviteter och träningsformer, levnadsvanor, kroppsuppfattning och självbild.
  Idh  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  E 6
 • Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  C 6
 • Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  A 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: