Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

6

Den kraftfulla jorden

Torpskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 27 oktober 2016

Vi håller just nu på att lära oss om vulkaner, inre och yttre krafter, hur tektoniska plattorna fungerar och hur jorden ser ut i genomskärning. Vi har dessutom kort tränat på Europas huvudstäder. Prov kommer att hållas på måndagen den 14/11.

Studiematerial har delats ut i form av ett häfte om jordens yta, vulkanism, jordskalv, berggrund, de yttre krafterna, och det geologiska kretsloppet. Dessutom har du fått ett papper med Europas länder där uppgiften var att undersöka en karta och ta reda på vad ländernas huvudstäder heter.

Dessutom har vi sett en film på SLI som heter "Jorden: En biografi - Vulkanism". Är du inte redan registrerad som medlem på SLI så kan du gå in på sli.se och välja att skapa ett nytt konto (det är gratis). Den mejl som du ska använda är din skolmejl, inte din privata. Kom ihåg att klicka i rutan "Elev" längst ner på sidan.

När du gör det så bör du automatiskt bli registrerad som en elev på Torpskolan och få en klass tilldelad. Skulle något bli fel så kontakta gärna mig på min mejl så ska jag se om jag kan hjälpa till.

Efter att du har registrerat dig så kommer du åt filmen genom att antingen söka på namnet (Jorden: En biografi - Vulkanism) eller genom att följa denna länk: http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=3&article=V4738.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

De viktigaste delarna att träna på i häftet är:

- hur jorden ser ut inuti

- delarnas namn (jordskorpa, yttre kärna, etc.)

- hur de inre krafterna fungerar (magmaströmmar som flyttar jordskorpan, vulkanutbrott, jordskalv)

- vilka de yttre krafterna är och hur de fungerar (vind och vatten nöter ner berg, is får berg att vittra, etc.)

- det geologiska kretsloppet

Vi har gått igenom detta på lektioner och ni har fått träna på att sammanfatta, rita och förklara under lektionstid.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

För namngeografin så kommer det bara bli en kort del där uppgiften går ut på att kunna namnge några av Europas huvudstäder (vilka vet du inte på förhand) och placera ut länderna på en europakarta. Du kan använda den lista som du har fått fylla i själv och kolla i en kartbok vart länderna ligger, eller så kan du träna med din iPad eller på dator, t.ex. Seterra (http://online.seterra.com/sv/vgp/3051).


Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback