Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

4 - 5

Les 13 travaux d'Hercule

Enheten för flerspråkighet grundskola, Uppsala · Senast uppdaterad: 8 oktober 2017

När Herakles beger sig till sin Kung Eurystheus för att berätta att han har klarat av sina 12 uppdrag, tvingar denne på honom en trettonde och sista prövning. Och det är Du som får i uppdrag att beskriva skriftligt Herakles sista storverk, att berätta hur han utfört hjältedådet.

Konkretisering av målen

Du ska kunna

    • känna igen och använda verb i presens, futurum och dåtiden (passé composé, passé simple, imparfait),

    • associera rätt tidsmarkörer med rätt verbtempus,

    • böja hjälpverb (être, avoir) samt regelbundna –er och –ir verb i presens, futurum, passé composé och imparfait,

    • läsa med flyt korta texter: sagor, myter och legender,

    • återberätta, sammanfatta och kommentera texterna,

    • svara skriftligt med fullständiga meningar på förståelse- och strukturfrågor,

    • känna igen berättarstrukturen i texterna,

    • skilja på sagans och mytens typiska språkliga drag, struktur, ord och begrepp,

    • lära dig mer om myter och legender: Var kommer de ifrån? Var hittar man dem? Vilka är karaktärerna? I vilka andra konstformer finns de uttryckta?

    • upptäcka två längre myter (Zeus, gudarnas kung, Herakles 12 storverk),

    • kartlägga återkommande specifika drag i berättelsen om Herakles prövningar,

    • uppfinna och skriva en egen berättelse om Herakles 13de storverk genom att tillämpa samma berättarstruktur som i de 12 andra uppdrag.

 

Undervisning

Vi börjar med att läsa ett avsnitt ur en saga. Den handlar om en stenåldersflicka som ritar det första meddelande i människans historia. Genom högläsning tränar du ditt läsflyt och vi poängterar hur viktigt det är med uttal, stumma slutbokstäver, intonation, olika skiljetecken, bindning av slutbokstäver, talflöde och inlevelse.

Vi går igenom ordförrådet och prövar läsförståelse genom muntlig sammanfattning och skriftliga frågor. Vi samtalar sedan om texten för att kartlägga vilka specifika språkliga drag sagan uppvisar. Vi tittar också på textens berättarstruktur, dess syfte, det som kännetecknar karaktärerna, vilka ord och begrepp som används.

Vi markerar alla verbformer i dåtid och diskuterar ordbildning och verbböjning. Presens och futurum hittar vi i textens dialoger. Vi gör en rad strukturövningar för att träna bruket av dessa 3-4 verbtempus. Du lär dig också att böja regelbundna verb och hjälpverb i dåtid, presens och futurum. Du övar även att använda rätt tidsmarkörer.

Vi arbetar sedan på ett liknande sätt med en annan typ av berättelse, myten om Jason och det gyllene skinnet. Genom lästräning, läsförståelse och textsamtal klarlägger vi skillnader mellan den här legenden och sagan som vi läste tidigare. Vi utforskar mytens typiska drag och vilka ord och begrepp som förekommer i myter och legender. Du lär dig vad myterna är, vad de kommer ifrån, i vilka kulturer man kan hitta dem, vad de har för funktion och i vilka konstformer man hittar myter (böcker, skulpturer, keramik, mm.).

Vi upptäcker sedan den grekiska mytologin genom att läsa tillsammans en längre berättelse om Zeus, gudarnas kung. Där bekantar du dig med många mytgestalter och hur de förhåller sig till varandra, vilka känslor som styr dem.

Vi samlar ord och uttryck för känslor och övar dessa i olika sammanhang. De kan tillhöra olika ordklasser (adjektiv, verb och substantiv) och används i både bokstavlig och bildlig mening.

 Därefter läser du, både hemma och i klassrummet hela berättelsen om Herakles 12 storverk. Du möter den mest populära av alla grekiska hjältar. Du lär dig att upptäcka alla återkommande element i dessa tolv berättelser och du antecknar dessa. Du känner igen alla typiska språkliga drag för myterna.

 

Tillämpning

Du får använda allt du lärt dig under tiden för arbetsområdet för att göra följande uppgift. Du ska uppfinna ett 13de storverk som Herakles måste utföra. Du skriver då en ny berättelse och lägger den till myten om Herakles 12 storverk. Din text ska uppvisa samma berättarstruktur och innehålla samma typiska drag, när det gäller språk, karaktärer, föremål, händelser, beskrivningar och dialoger som i de 12 första berättelserna.  


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, och

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både det uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.

Modersmålets uttal i jämförelse med svenskans.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga i form av skönlitteratur, lyrik, sagor och myter från olika tider och områden där modersmålet talas. Berättande och poetiska texter som belyser människors villkor, identitets- och livsfrågor.

Berättande och poetiska texters typiska språkliga drag samt deras ord och begrepp.

Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Matriser i planeringen
Modersmål- Uppsalas bedömningsmatris åk 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback