Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

7 - 9

Tal Kap.1 åk 7-8

Förberedelseenheten, Uppsala · Senast uppdaterad: 1 oktober 2017

När du studerat detta området ska du kunna: förklara vad area är för något beräkna arean av rektanglar, parallellogram, trianglar och cirklar använda de vanligaste areaenheterna använda skala och göra mätningar i en ritning förklara spegelsymmetri och rotationssymmetri

Konkretiserade mål

Eleverna tränar och räknar addition, subtraktion, multiplikation och division. Räknar med heltal, tal i decimal och bråkform, tal i potensform. Vi lär oss om positionssysteme, likhetstecknets betydelse. Arbetar med problemlösning, både enskilt och i grupp och arbetar med de. Vi tränar de vanligaste längd och vikt enheter och storleksordning för att öka elevens rumsuppfattning.

Färdighetsträning varvas med samtal, diskussioner, grupparbeten,”verklighetsmatte” och att tänka matematisk utanförlektioner som i (spel och lekar). Som stöd i undervisningen använder vi praktiskt material för att öka den matematiska förståelsen och bygga broar mellan det konkreta och abstrakta tänkandet.

Vi följer inte bara läroboken, eleverna kommer att jobba med olika stenciler på sidan om av läroboken. Vi kommer även att fokusera oss på ord och begrepp igenom det som jag har nämnt ovan.

Ord att lära sig:

Tal, heltal, siffrorna, ordningstal, tal i decimalform och i bråkform, addition, subtraktion, multiplikation och division, positionssystemet, tiotal och ental, hundratal, tusental, tiondel, hundradel och tusendel, tallinje, Tal i potensform, enheter och enhets omvandling.

Undervisning och bedömning

Undervisning 

 

Bedömning

Bedöms elevens matematiska färdigheter och förmågor muntligt genom samtal och diskussioner under lektionens genomgång. Och via diagnoser.


Läroplanskopplingar

använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Reella tal och deras egenskaper samt deras användning i vardagliga och matematiska situationer.

Talsystemets utveckling från naturliga tal till reella tal. Metoder för beräkningar som använts i olika historiska och kulturella sammanhang.

Tal i potensform. Grundpotensform för att uttrycka små och stora tal samt användning av prefix.

Centrala metoder för beräkningar med tal i bråk- och decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digital teknik. Metodernas användning i olika situationer.

Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga och matematiska situationer och inom andra ämnesområden.

Enkla matematiska modeller och hur de kan användas i olika situationer.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav i matematik för år 7-9 enl Lgr 11
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback