Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

1 - 3

Att Skriva sig till Läsning och lärande (ASL) åk 1-3

Nåntunaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 31 oktober 2016

Att skriva sig till läsning går ut på att uppmuntra elevernas intresse för att lära sig läsa och skriva genom datorn. Undervisningen går ut på att skapa möjligheter för eleverna att utveckla förmågan att skapa texter och att bearbeta dem, tillsammans med andra. Tala, lyssna, skriva och läsa kopplas tätare samman med datorn som ett centralt verktyg. Eleverna skriver sig till läsning

Syfte

Undervisning

Eleverna arbetar för det mest enskilt vid datorerna. Ibland skriver de tillsammans med en kompis.  De kan då utveckla och utmana varandra i sin skrivprocess. Vi använder oss av Claro Read, vilket betyder att bokstavens ljud blir uppläst och även hela ord och meningar.  

Vi börjar alltid tillsammans med en gemensam genomgång där de får instruktioner om t.ex. mallen vid berättande skrivning. Vem handlar det om? Var utspelar sig handlingen? Vad kommer att hända? Slutligen ett slut/lösning på det som hänt. När vi skriver beskrivande texter pratar vi om beskrivande ord, adjektiv, och att dessa ord gör texterna mer levande. Vid brevskrivande går vi igenom reglerna för det. . 

Bedömning

Din läs och skrivutveckling dokumenterar vi i bedömningsmatrisen MIN SPRÅKUTVECKLING med utgångspunkt från nya Nya språket lyfter.

Kunskapskrav : Se bedömningsmatrisen

Utvärdering

Under arbetets gång kommer eleverna få tillfälle att reflektera över sin skriv- och läsutveckling.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom egna och gemensamma texter och göra förtydliganden.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.

Alfabetet och alfabetisk ordning.

Sambandet mellan ljud och bokstav.

Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar.

Texter som kombinerar ord och bild, till exempel film, spel och webbtexter.

Eleven kan skriva enkla texter med läslig handstil och på dator.

I texterna kan eleven använda stor bokstav, punkt och frågetecken samt stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter.

Genom att kombinera sina texter med bilder kan eleven till viss del förstärka och förtydliga sina budskap.

Matriser i planeringen
Nya Språket Lyfter (rev. 2016)
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback