Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Höst

Skapad 2016-10-31 10:46 i Hallonbackens förskola Lunds för- och grundskolor
Förskola
Hösttema

Innehåll

PLANERING FÖR Tema: Höst (Smultron)

Förskolorna i Södra Sandby har varje barns framtid I sin HAND för en likvärdig utbildning. Värdeorden beskriver vilka värden som uppskattas i våra förskolor. De fungerar som inspiration för hur vi ska behålla och utveckla det vi ser som värdefullt. Värdeorden, med sina förklaringar, är vägledande för hur arbetet ska utföras, hur olika situationer hanteras i vardagen och för att nå uppsatta mål.

 

I HAND

-Inkludering alla är värdefulla och mångfald är en tillgång

-Hållbarhet varaktigt lärande i en organisation som skapar förutsättningar för utveckling och kvalitet

-Ansvar ett eget ansvar som sträcker sig lite längre

-Nyfikenhet utmana barnen genom produktiva frågor som utgår från barnens erfarenheter

-Delaktighet kollegiala lärandet, barn-barn, barn – vuxna, vuxna-vuxna.

 

Var är vi?

Vi har iakttagit naturens kretslopp tillsammans och har fastställt att löven faller ner, vädret ändra sig, bladens olika färger, att vi inte hittar nyckelpigor längre. Vi dansade med fallande löv och lekte med lövhögen. Frågorna kom varför är det så?

 

Vart ska vi?

Vi vill utnyttja barnens intresse och frågor varför det är så för att barnen ska lära sig mer om naturens kretslopp , benämna årstide och, lära sig om de olika färgerna som finns i naturen under hösten. Att några djur söker bostad nu för att sova i  sen över vintern. Att barnen lär sig att det finns olika bladformer också att vädret ändra sig nu och vi behöver mer kläder på oss för att inte frysa.. Vi räknar och sorterar blad efter färg, form och antal .

 

Hur gör vi?

Med hjälp av bild och foto berättar vi om årstider, vi observera vädret , promenerar  genom höstskogen och samlar blad . Vi berättar om igelkotten och hans vänner  och berättar med hjälp av sagopåsen och flanosagan om Vanten. Vår nalle Pelle kommer på besök och visar att han behöver flera kläder på sig på grund att det har blivit höst. Babblarna gör en prommenad med oss för att hitta färger.  Vi sjunger höstsånger, målar och klistrar höstträd med babblarna tillsammans och skapar små höstlyktor. .

 

Dokumentation på väggen och i Unikum görs fortlöpande.

Kopplingar till läroplanen

  • respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.
    Lpfö98 Rev. 2016
  • utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap,
    Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: