Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 5

Mio min Mio

Ede skola, Hudiksvall · Senast uppdaterad: 1 november 2016

Polisen i Stockholm efterlyser 9-årige Bo Vilhelm Olsson som sedan i förrgår kväll varit försvunnen från sitt hem, Upplandsgatan 13. Bo Vilhelm Olsson har ljust hår och blå ögon och var vid försvinnandet klädd i korta bruna byxor, grå stickad tröja och liten röd luva. Meddelanden om den försvunne lämnas till polisens ordonnansavdelning

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

Du ska kunna  berätta och beskriva om handlingen i boken (platser/miljöer, personer, budskap). Dina bilder ska komplettera och förstärka det du skrivit.

Du ska kunna formulera dig med hela meningar och arbeta och utveckla din stavning och skrivregler.

Du ska kunna använda stor bokstav/punkt, styckeindelning, ordklasser, motsatsord och sammansatta ord.

Du ska träna dig att ge respons på dina kamraters texter och ta emot tips som förbättrar dina egna texter.

Hur ska vi lära oss detta?

Vi kommer att lyssna på ett kapitel i taget ur boken. Efteråt gör vi tankekartor som hjälper oss att förstå texten. Dessa är sedan grunden för en kort sammanfattning som görs enskilt. Sedan följer arbete i "gensvarsgrupperna" där vi hjälps åt att förbättra våra texter. Efter detta skriver var och en rent sin text och ritar en bild till. Under arbetets gång kommer olika övningar att läggas in, såsom punkt/stor bokstav, vokaler/konsonanter, stavning m.m. Arbetet samlas i en plastmapp för att på slutet sättas samman till ett häfte. Allra sist ser vi filmen.

 

Vad som kommer att bedömas:

Din förståelse av Mio min Mio.

Hur väl du kan sammanfatta/berätta om Mio min Mio, både muntligt och skriftligt.

Stavning och skrivregler.

Din förmåga att kunna ge och ta emot kritik.

Hur du får visa vad du kan:

Under arbetets gång kommer vi arbeta i "gensvargrupper" där vi ger respons på varandras texter.

Muntligt återberättande.

Skriftliga sammanställningar.

 

Lärardel - kopplingar till läroplanen


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback