Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

9

Trä- och metallslöjd - Brukskniv

Djurgårdsskolan 7-9, Kristinehamn · Senast uppdaterad: 1 november 2016

[Något om Kniven och Eleven]

Syfte med uppgiften

Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom hantverkstradition och design utifrån behov i olika situationer. (Lgr11, SL)

Kniven som redskap och uttrycksmedel har en lång tradition hos mänskligheten. I de nordiska länderna har kniven och knivslöjdandet en lång tradition. Många av världens mest aktade knivmakare finns i Norden. Begreppet brukskniv innebär en friare utformning utifrån gängse tradition av såväl skaftmaterial som knivstål. Svensk knivförening har fastslagit begreppet.

I arbetet med att framställa en fungerande brukskniv med tillhörande slida berör man många av de centrala kunskapsområdena i skolslöjden. De skiftande materialen och det stora kravet på noggrannhet kräver planering och eftertänksamhet i arbetet.

Arbetsprocessen

  • Arbetet inleds med att undersöka befintliga knivar och knivtraditioner, till exempel visningsknivar, böcker, filmer, internet m m

  • Diskussion om lagar och regler kring knivens användning och bärande

  • Idé, skiss och ritning till den egna kniven utifrån användningsområde, tillgång på material och tid

  • Planering av arbetet - vad kommer först?

  • Anskaffning av material och kompletterande kunskaper

  • Tillverkning av kniven och knivslidan

  • Reflektion med fotografier och beskrivande text

Arbetet med kniven och knivslidan beräknas ta huvuddelen av två terminer i anspråk.

Bedömning

Bedömningen av arbetsområdet görs i två perspektiv - formativt och summativt. Den formativa bedömningen sker kontinuerligt i syfte att hjälpa eleven se sin utveckling och hjälpa denne vidare.

Den summativa bedömningen görs i form av betyg vid terminsslut utifrån kunskapskraven i kursplanen (nedan redovisas kunskapskraven för betyget A i slutet av åk9).


Läroplanskopplingar

kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt och ansvarsfullt sätt,

har fått kunskaper om och insikt i det svenska, nordiska och västerländska kulturarvet samt fått grundläggande kunskaper om de nordiska språken,

har fått kunskaper om samhällets lagar och normer, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i skolan och i samhället,

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.

Metall, textil och trä, deras kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.

Arbetsmiljö och ergonomi, till exempel ljudnivå och arbetsställningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering och hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.

Dokumentation i ord och bild av arbetsprocessen och resultatet, såväl med som utan digitala verktyg.

Egen formgivning med hjälp av olika material, färger och former.

Slöjd och hantverk i Sverige och andra länder som uttryck för etnisk och kulturell identitet.

Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och egna initiativ.

I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precision.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val.

Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial och sådant som eleven själv har sökt upp.

Dessutom kan eleven systematiskt pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen med god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.

Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då välutvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.

Matriser i planeringen
Geneskolans bedömningsmatris i slöjd
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback