Klippan har tagit fram Den Gemensamma Spelplanen som kan liknas med en fotbollsplan. Utan sidlinjer, regler och ansvarstagande skulle det i princip vara omöjligt att genomföra en fotbollsmatch. Skulle dessutom målsättningarna vara otydliga vore det sannolikt inte ens någon idé att dra på sig dubbskorna. Det handlar om Ansvar, Förhållningssätt, Mål, Kommunikation och Resultat.
Denna planering sträcker sig över hela läsåret.
Analysförmåga: Beskriver orsaker och konsekvenser. Föreslå lösningar. Förklara och påvisa samband. Se utifrån och växla mellan olika perspektiv. Jämföra likheter/skillnader och för/nackdelar.
Kommunikativa förmåga: Samtala. Diskutera. Motivera. Uttrycka egna åsikter och ståndpunkter. Framföra och bemöta argument. Redogöra, formulera och resonera.
Metakognitiv förmåga: Tolka. Värdera. Reflektera. Lösa problem med anpassning till en viss situation, syfte eller sammanhang. Avgöra rimligheter. Välja mellan olika strategier. Pröva/ompröva.
Begreppslig förmåga: Förstå innerbörden av begreppen. Relatera begreppen till varandra. Använda begreppen i olika/nya sammanhang.
LGR 11 2.1 Normer och värden
Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktisk vardaglig handling.
Kunna ge och ta muntlig information. Känna till och förstå rutin och struktur i en arbetsgång.
Kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstagande grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter.
Respekterar andra människors egenvärde.
Tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till hjälpa andra människor.
Kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och
visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.
Vi har högläsning ur boken "Sagan om Planeten Pluto". De teoretiska och praktiska övningarna följer vi av de tillhörande arbetsmaterial som är indelat i sex block. Vi lyssnar, målar, klipper och klistrar.
Genom att vi sätter opp färdigarbetat material på väggar, tränar på att redovisa inför varandra i klassen och utvärdera tillsammans blir eleverna mer delaktig i våran planering för fortsatt arbete.
Här deltar alla både i teoretisk och praktiskt arbete, så alla kan ta del av och förstå om eventuella svårigheter som uppstår i förståelsen av budskapet vi vill förmedla. Vi har också samarbetsövningar.
Eleverna får visa sina kunskaper genom att lyssna, reflektera, analysera samt diskutera innehållet tillsammans med sina klasskamrater och lärare, detta i både helklass och mindre grupp.