Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Alla årskurser

Matematik åk 7 matematik Hamburgsundskolan

Hamburgsundskolan, Tanum · Senast uppdaterad: 4 november 2016

Du ska inte kunna bli lurad av diagram och luriga försäljare och du ska kunna uppskatta hur mycket något är. Det gör vi genom att tjata om rimlighet och lära dig hur du själv kan räkna ut och lösa olika typer av problem och argumentera och resonera om olika tillvägagångssätt.

Mål 

- kunna lösa olika typer av matematiska problem, som du kan råka ut för i vardagslivet som t ex att räkna ut hur mycket du behöver av något 

- resonera om ett påstående är rimligt eller orimligt och kunna motivera varför du anser det

- få en allmänbildning i hur vårt talsystem är uppbyggt och vilken nytta vi har av det

- kunna följa andras uträkningar så du kan ta ställning och argumentera för om varför du tycker det är en bra eller föreslå hur man skulle kunna göra den bättre

- kunna redovisa dina egna tankegångar med hjälp av matematiska begrepp, både skriftligt och muntligt

 

Bedömning

Vi kommer kontinuerligt att bedöma det du gör på lektionstid både skriftligt och muntligt. Du kommer att få träna kontinuerligt under lektionerna och du har även chans att visa upp vad du kan på olika typer av tester och vid muntliga redovisningar. Tänk på att det är bättre att visa vad man kan eller inte kan än att inte visa någonting alls. Det finns inget som är så bra som att visa det man inte kan för då kan vi hjälpas åt att lägga upp en träning som passar för just dig för att du ska lära dig det.

Se vad vi ska bedöma i bedömningsmatrisen.

 

Undervisning

Öva  med hjälp av boken och genom andra uppgifter som vi gör gemensamt och enskilt, muntligt, praktiskt och skriftligt.

Vi utgår från Matematikboken X när vi jobbar med olika områden som läroplanen bestämmer att vi ska arbeta med.

Taluppfattning, de fyra räknesätten, enheter och rimlighet kommer att återkomma under hela året så se till att du blir säker på detta.

Här kommer en lista över vilket centralt innehåll vi kommer arbeta med och var i boken man kan hitta många uppgifter som berör det området.

Besök gärna X-mattebokens hemsida  för att se på filmer som har med kapitlen att göra eller få annat material. En annan webbplats som även finns översatt till arabiska är Matteboken.

Preliminär tidsplan

Ht 16 kap 5,1,2 plus repetition eller fördjupning

VT 17 kap 3,4,6 plus repetition eller fördjupning

Tänk på att du kan använda dig av läxhjälpen på onsdagar om du behöver mer hjälp än det du kan få under lektionerna.

 

Att tänka på

Det är viktigt att du tänker på att du alltid ska kunna motivera varför du får ett visst svar och kunna redogöra för ditt tillvägagångssätt.

Du ska också vara öppen för att det finns många olika lösningsförslag på olika uppgifter. Några är snabba och andra tar längre tid, men det är viktigt att du väljer minst ett sätt som du förstår och tycker är enkelt.

Lär dig de fyra räknesätten, så många matematiska begrepp och problemlösningsstrategier som möjligt, för då har du stor chans att lyckas bra i matematikämnet.

 

 

Innehåll

Problemlösning

alla kapitel

Här är blandade uppgifter där du får använda dig av allt du kan och får lära dig olika typer av problemlösningsstrategier för att lösa ett problem.

 

Taluppfattning

kapitel 1, 2 och 6

Taluppfattning är viktigt för att kunna bestämma rimligheten för olika svar. Det är viktigt att du förstår positionssystemet och tallinjen så du kan läsa av olika tals värde oberoende av i vilken form ett tal står t. ex bråkform eller decimalform. Vi kommer också att utöka det talområdet som du är van att räkna med. Du är van med hela positiva tal och har även vant dig med decimaltal. Nu jobbar vi även med negativa tal och bokstavs tal som pi. 

 

Sannolikhet och statistik samt samband och förändring

kapitel 3

I år kommer vi läsa av tabeller och diagram och räkna med hastigheter. Du kommer också få lära hur man kan utforma ett diagram eller använda dig av tre olika typer av lägesmått, vilket  kan vara bra att använda i olika situationer och om man vill argumentera för att få fram en viss åsikt med statistik utan att ljuga.

 

Algebra

kapitel 4

Här får du lösa problem genom att sätta in bokstäver istället för tomrum eller rutor som du har använt i böckerna på lågstadiet. T ex Kalle är fem yngre  än sin storebror. Hur gammal är Kalle när hans storebror är 20 år?  20-5= ______   eller  20-5= x   eller  x+5=20  Han är alltså 15 år.

De viktigaste begreppen i detta avsnitt är variabler, teckna uttryck och ekvationer

 

Geometri

kapitel 5

I geometriavsnittet repeteras skala, omkrets och area för trianglar och fyrhörningar och olika typer av vinklar. Har du koll på parallellogram, liksidiga trianglar m. fl.? Om du inte har lärt dig namnet på olika typer av månghörningar så är det dags att träna in dem.  Det nya momentet är hur man räknar ut en cirkels omkrets och växlar mellan olika areaenheter.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris kap 1 för åk 7 i matematik läsåret 16/17
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback