Skolbanken Logo
Skolbanken

Pedagogisk planering för Skapande ht16/vt17 Bullerbyn

Pysslingen Förskolor Hjärtstenen, Pysslingen - slutgallrad · Senast uppdaterad: 3 november 2016

Verksamhetens pedagogiska miljö skall utformas så att barnen har möjlighet att erövra kunskap kring och genom sitt intresse. Kunskap är inget entydigt begrepp. Kunskap kommer till uttryck i olika former såsom fakta, förståelse, färdighet och förtrogenhet.

FOKUSOMRÅDE-

Förskolan har i uppdrag att lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Barnens nyfikenhet och intressen skall uppmuntras och deras vilja och lust att lära ska stimuleras.

Vi har sett att flera av barnen inne på Bullerbyn visar stort intresse för att skapa med olika material och efterfrågar dessa stunder. Därför ska verksamheten möjliggöra för barnen att fortsätta utvecklas och utmanas i/kring sitt intresse.

 

 

AVDELNINGENS MÅL:

Barnen ställs inför nya utmaningar som väcker nyfikenhet och stimulerar barnens fantasi och kreativitet.

Pedagogerna tar tillvara på vardagstillfällen som dyker upp för skapande aktiviteter av olika slag samt planerar in skapande aktiviteter med olika material.

Pedagogerna erbjuder medvetet nytt material så som lera, gips, trolldeg och olika färgtekniker. Låter även barnen prova på skapande så som att väva och sy.

Pedagoger är delaktiga i barnens skapande process för att utmana och utveckla den vidare. Pedagogerna ställer frågor som får barnen att reflektera över vad de gjort.

Barnens skapande sker även i samspel med kamrater.

 

AKTIVITETER FÖR ATT NÅ MÅLET:

Pedagoger planerar och genomför olika aktiviteter där barnen ges möjlighet att möta sitt intresse.

Olika skapande material finns alltid tillgängligt inne på avdelningen och barnen får själva ansvara för att ta fram, skapa och plocka bort efter sig.

Pedagogerna köper in nytt material så som t.ex. gips och lera eller annat som barnen visar intresse för. Ser även till att det finns en play-doo deg att skapa med.

Pedagoger skapar lugna situationer där barnen kan sitta koncentrerat och skapa utan att bli störda. Pedagoger är närvarande för att hjälpa och utmana skapandet vidare samt för att ställa frågor och har reflekterande samtal kring skapande processen.

Pedagogerna använder lärplattan för att dokumenterar barnens skapande i bild och film. Detta används till att göra inlägg i lärloggen och för att skickas ut i blogg till vårdnadshavarna. Även för att barnen ska kunna se sin skapandeprocess.

Pedagogerna observerar barngruppen, dokumenterar samt följer upp det vi ser/hör under våra planeringar för att forma kommande verksamhet utifrån barnens visade intresse och frågeställningar.

 

 

ANSVARIG:

Camilla, Lottie, Ann-Helen och Saara. 

VAD SÄGER STYRDOKUMENTEN?:


Läroplanskopplingar

utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga,

utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,

utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap, och

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback