Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

1 - 3

Matematik ÅK 2

Lilla och Stora Emilia, Grundskolor · Senast uppdaterad: 4 november 2016

Ett undersökande arbetssätt med laborativt material är grunden i matteundervisningen. Arbetet börjar med olika gruppaktiviteter för att sedan alla skall fortsätta enskilt utifrån sin egen förmåga.

Syfte

  • att utöka elevens förståelse för hur matematiken används i vardagen inom olika ämnesområden.
  • eleven själv ska kunna välja och se olika strategier för att lösa problem.
  • att undervisningen ska ge eleven förutsättningen att utveckla förtrogenhet med grundläggande matematiska begrepp.
  • eleven ska kunna argumentera logiskt och föra matematiska resonemang
  • undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper om historiska sammanhang där viktiga begrepp och metoder i matematiken har utvecklats.

Genomförande

Ett undersökande arbetssätt med laborativt material är grunden i matteundervisningen. Arbetet börjar med olika gruppaktiviteter för att sedan alla skall fortsätta enskilt utifrån sin egen förmåga.

Att arbeta i grupp och samtala/diskutera under laborativa övningar ökar elevens förmåga att kunna reflektera, argumentera och kommunicera med matematikens språk och uttrycksformer.

Med hjälp av skolverkets diagnosmaterial kommer eleverna att genomföra olika prov/diagnos. 

De stora genomgångarna för läsåret 2016-2017 kommer ligga på geometriska former och objekt, addition och subtraktion 0-200 talområdet,  massa, tid, läng,  problemlösning genom räknehändelser, taluppfattning, positionssystem, bråk, skriftligaräknemetoder, samband och förändring, tabell och diagram.

Kunskapskrav

 


Läroplanskopplingar

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i vanligt förekommande sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan beskriva begreppens egenskaper med hjälp av symboler och konkret material eller bilder.

Eleven kan även ge exempel på hur några begrepp relaterar till varandra.

Eleven har grundläggande kunskaper om naturliga tal och kan visa det genom att beskriva tals inbördes relation samt genom att dela upp tal.

Eleven visar grundläggande kunskaper om tal i bråkform genom att dela upp helheter i olika antal delar samt jämföra och namnge delarna som enkla bråk.

Dessutom kan eleven använda grundläggande geometriska begrepp och vanliga lägesord för att beskriva geometriska objekts egenskaper, läge och inbördes relationer.

Eleven kan även använda och ge exempel på enkla proportionella samband i elevnära situationera.

Vid addition och subtraktion kan eleven välja och använda skriftliga räknemetoder med tillfredställande resultat när talen och svaren ligger inom heltalsområdet 0-200.

Eleven kan göra enkla mätningar, jämförelser och uppskattningar av längder, massor, volymer och tider och använder vanliga måttenheter för att uttrycka resultatet.

Eleven kan beskriva och samtala om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då konkret material, bilder, symboler och andra matematiska uttrycksformer med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven kan föra och följa matematiska resonemang om val av metoder och räknesätt samt om resultats rimlighet, slumpmässiga händelser, geometriska mönster och mönster i talföljder genom att ställa och besvara frågor som i huvudsak hör till ämnet.

Eleven kan hantera enkla matematiska likheter och använder då likhetstecknet på ett fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback