Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

De fem världsreligionerna.

Skapad 2016-11-05 00:31 i Kvibilleskolan Halmstad
Grundskola 4 – 5 Religionskunskap
Inom detta arbetsområdet kommer du få lära dig om judendom, kristendom, islam, buddhism och hinduism. Dessa kunskaper gör att du kan förstå världen bättre.

Innehåll

Varför ska vi arbeta med detta?

Kunskaper om religion är viktiga för att du bättre ska förstå dig själv och andra. Det är viktigt att förstå hur kristendom har påverkat Sverige. I Sverige lever det människor med många olika religioner och därför är det viktigt att känna till de religionerna också. Efter avslutat arbetsområde har du förhoppningsvis en bättre förförståelse  till varför vi ser på saker och ting på olika sätt och att det kan ha och göra med vilken religion vi har valt att tillhöra. Arbetet pågår mellan vecka 46-49. 

Vad ska vi arbeta med?

Du kommer att få träna på...

likheter och skillnader mellan judendom, hinduism, buddhism kristendom och islam. Här finns många nya ord såsom synagoga, koranen, rabbin, imam, gamla och nya testamentet, tora, konfirmation osv.

att hitta och sammanställa viktiga fakta om några religioner.

 

Hur ska vi arbeta med detta?

Vi kommer att läsa och prata mycket tillsammans om judendom, kristendom, hinduism, buddhism och islam. Det kommer även bli en del läsning och filmvisning, där du kommer att få träna på att anteckna fakta och funderingar.

Tillsammans med klasskompisar kommer du få planera och genomföra en kort lektion om en av religionerna. Här ska du få använda både läroböcker och internet.

 

 Vad kommer att bedömas?

Arbetsområdet avslutas med ett skriftligt test där du får möjlighet att visa dina kunskaper om de fem religionerna. Bedömning sker även av arbetet med redovisningen av ditt religionsarbetet.

Uppgifter

 • Gruppuppgift

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,
  Re
 • analysera hur religioner påverkar och påverkas av förhållanden och skeenden i samhället,
  Re
 • söka information om religioner och andra livsåskådningar och värdera källornas relevans och trovärdighet.
  Re
 • Centralt innehåll
 • Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendomen och i de andra världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.
  Re  4-6
 • Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.
  Re  4-6
 • Kristendomens betydelse för värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu. Kristna högtider och traditioner med koppling till kyrkoåret, till exempel sånger och psalmer.
  Re  4-6
 • Hur olika livsfrågor, till exempel synen på kärlek och vad som händer efter döden, skildras i religioner och andra livsåskådningar.
  Re  4-6
 • Några etiska begrepp, till exempel rätt och orätt, jämlikhet och solidaritet.
  Re  4-6
 • Frågor om vad ett bra liv kan vara och vad det kan innebära att göra gott.
  Re  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: