Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, Idrott och hälsa, Kemi

·

Årskurs:

5 - 6

Kroppen och livsstil

Danholnsskolan, Falun · Senast uppdaterad: 6 november 2016

Vart tar maten vägen när du har ätit upp den? Hur orkar du springa? Kan man klara sig utan skelettet? Varför är blodet rött? Vad finns det i luften som du behöver?

 

Arbeta med kapitlet 2 Kroppen i No 5 + s. 62 sömnen + s. 64 Frågor och svar om droger + No 6 s.112-113 samt en Wellness presentation 

Läsa och diskutera, skriva och reflektera.

Andningsövningar. Hur andas du? Olika sätt att andas har olika effekt.

Lyssna på en Wellness presentation om att främja för välmående genom en sund livsstil

 

Målet är att du efter att ha arbetet med detta ska kunna:

  • berätta om matens väg genom kroppen
  • veta varför och hur vi andas
  • ge exempel på uppgifter som blodet har
  • förklara hur muskler och skelettet fungerar tillsammans
  • veta något om energi och hur vi använder den i kroppen
  • ge exempel på något som händer i kroppen när man blir gammal
  • kunna ge exempel på hur kroppen förändras i puberteten
  • kunna ge exempel på viktiga faktorer för att främja för välmående

 

 

Bedömning sker i bedömningsmatris utifrån deltagandet på lektionerna. I skriftliga uppgifter, i muntliga diskussioner och resonemang.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.

Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

Matens innehåll och näringsämnenas betydelse för hälsan. Historiska och nutida metoder för att förlänga matens hållbarhet.

Vanliga kemikalier i hemmet och samhället. Deras användning och påverkan på hälsan och miljön samt hur de är märkta och bör hanteras.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

I utvecklade och underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.

I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.

Matriser i planeringen
Tema välmående
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback