Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Moderna språk - språkval

·

Årskurs:

9

Tyska åk 9

Duveds skola, Åre · Senast uppdaterad: 30 november 2017

Willkommen zurück! Under denna termin fortsätter vi att bygga upp ordförrådet och kunskaperna om tyska språket och börjar mer och mer uttrycka oss fritt muntligt och skriftligt. Vi jobbar med lite längre texter och lite friare muntliga övningar.

Förmågor att utveckla

Tyngdpunkten kommer att ligga på att bearbeta texter, att läsa och först samt att uttrycka sig muntligt och skriftligt. Eleverna uppmuntras att våga prata och uttala orden. Att det är OK att säga eller stava fel. Först i andra hand fokuserar vi på stavning och grammatik.

Arbetssätt

Vi kommer att arbeta med olika slags texter i din textbok samt övningsbok "Alles Deutsch 9" från de första kapitlen och komplettera med annat material som film, olika ord- och grammatikövningar och böcker.

Vi läser och lyssnar, tränar på att tala och skriva fraser, meningar och lite längre sammanhållen text.
Du lär dig t.ex. att beskriva och presentera dig själv och andra, berätta vad som är viktigt, prata om en stad eller ett land, datorord, berätta vad du gjort och upplevt.
Du lär dig också fakta om Tyskland och Österrike och mer om tyska språkets uppbyggnad, t.ex. plural, ackusativ och verb i perfekt.

Huvudlitteraturen och böckerna vi arbetar med heter Alles Deutsch 9. De består av en Textbok (TB) och en Övningsbok (ÖB) som alla elever får ett eget ex. av. ÖB får man behålla. TB samlas in efter läsårets slut och ska då vara i så bra skick som möjligt, utan anteckningar, etc.

 

Böckerna är uppbyggda med 6 olika huvudkapitel med olika teman. Varje huvudkapitel har 3 underkapitel: A, B och C. (Vissa huvudkapitel har även ett 4:e underkapitel; D. Detta räknas som överkurs för de elever som hunnit långt.)

 

Varje vecka försöker vi påbörja ett nytt underkapitel.

 

 

 

En normal vecka ser ut ungefär så här:

 

 

 

Tisdag:

 

Vi påbörjar ett nytt underkapitel, t.ex. kap. 3A = veckans kapitel. Vi börjar med att gå igenom den aktuella texten till kapitlet i TB. Vi lyssnar gemensamt på texten, översätter den med hjälp av gloslistan längst bak i TB, samt gör "Textarbeit" som står i rutan efter texten i TB.

 

Efter det tar vi fram ÖB och påbörjar övningarna som är kopplade till underkapitlet. Övningarna till kapitel 3A heter t.ex. A1, A2, A3, o.s.v. Eleverna jobbar självständigt eller 2 och 2 med dessa övningar.

 

Lektionens 10 sista minuter får eleverna ägna till att läsa på veckans glosor. De finns på glosor.eu under mig som användare: YlvaHoglund. I detta exempel är rubriken på veckans glosor: "Alles Deutsch 9 Kap 3. A: GLOSTEST" Glosorna förhörs på fredagen. Eleverna får tid på lektionerna för glosträning. Om man uttnyttjar tisdagens och torsdagens lektionstid väl, så behöver man nästan inte lägga någon tid utanför lektionstid på glosorna, alltså ingen läxa i tyska.

 

 

 

Torsdag:

 

Vi går gemensamt igenom någon grammatik eller övning på veckans kapitel. Sedan får alla arbeta självständigt med övningarna i ÖB på veckans kapitel.

 

Lektionens 10 sista minuter får eleverna ägna till att läsa på veckans glosor. De finns på glosor.eu under mig som användare: YlvaHoglund. I detta exempel är rubriken på veckans glosor: "Alles Deutsch 9 Kap 3. A: GLOSTEST" Glosorna är i läxa till på fredagen. Eleverna får tid på lektionerna för glosträning. Om man utnyttjar tisdagens och torsdagens lektionstid väl, så behöver man nästan inte lägga någon tid utanför lektionstid på glosorna, alltså ingen läxa i tyska.

 

 

 

Fredag:

 

Vi inleder med ett kort skriftligt glosförhör på veckans glosor.

 

Sedan blir det någon lättsammare övning som t.ex. rollspel, lek, tävling eller film på tyska.

 

 

 

Vi kommer att arbeta med olika slags texter i din textbok samt övningsbok "Alles Deutsch 9" från de första kapitlen och komplettera med annat material som film och olika ord- och grammatikövningar.

Vi läser och lyssnar, tränar på att tala och skriva tyska ord, fraser och meningar.

Du lär dig t.ex. klockan, skolämnen, fritidsaktiviteter, kläder, att uttrycka åsikter, att ställa och besvara frågor, att berätta vad som händer under en dag, verbens ändelser, verb med omljud, personliga pronomen och fakta om julfirandet i tyskspråkiga länder.

 

 

 

Bedömning

Du kommer att bedömas efter hur väl du tar till dig nya ord, uttryck och grammatiska strukturer och hur väl du använder och visar dina kunskaper på olika sätt.

Bedömningens fokus denna termin kommer att ligga på din förståelse och din förmåga att uttrycka dig muntligt och skriftligt.
Du visar dina kunskaper muntligt och skriftligt vid läsårets provtillfällen och genom att delta aktivt vid övningar.

Bedömningen av dina förmågor bygger på en matris enligt nedan.

Centralt innehåll

se kopplingar till läroplanen nedan.


Läroplanskopplingar

förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, och

reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där språket används.

Ämnesområden som är välbekanta för eleverna.

Vardagliga situationer, intressen, personer, platser, aktiviteter och händelser.

Åsikter, känslor och erfarenheter.

Vardagsliv, levnadssätt och sociala relationer i olika sammanhang och områden där språket används.

Olika former av samtal, dialoger och intervjuer.

Berättelser och annan fiktion även i talad eller dramatiserad form samt sånger och dikter.

Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar i sammanhängande tal och skrift.

Språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd när språket inte räcker till, till exempel omformuleringar.

Språkliga strategier för att delta i och bidra till samtal, till exempel frågor och bekräftande fraser och uttryck.

Språkliga företeelser för att förtydliga och berika kommunikationen som uttal och intonation, stavning och interpunktion, artighetsfraser och andra fasta språkliga uttryck samt grammatiska strukturer.

Matriser i planeringen
Moderna språk - Tyska åk 9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback