Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Musikens funktioner och Skapande - Reklam

Skapad 2016-11-17 12:30 i Stordammens skola Uppsala
Arbetsområde i musiken med att dels arbeta teoretiskt med hur vi påverkas av musik, men även praktiskt med att skapa jinglar.
Grundskola 7 – 9 Musik
Vi ska arbeta med reklam, hur det berör och påverkas oss. Samt arbeta med att skapa en egen ljudlogga/jingel för en produkt

Innehåll

Tid: 5 veckor, ni har 3 veckor på att jobba med reklamanalysen och sedan 2 veckor att göra er jingel

Upplägg: Den teoretiska delen av uppgiften görs enskilt och sedan jobbar man i grupp med 2-3 personer i gruppen när man jobbar med skapandet

 

Redovisning: Den teoretiska uppgiften ska lämnas in, manuset för jingeln och jingeln. Veckan efter inlämning lyssnar vi igenom era jinglar och ni ska ge omdömen till er själva och till andra gällande detta skapande.

Länkar till reklamsidor:

·         Del 1: http://musikrumrickard.blogspot.se/2016/11/hur-anvands-musik-i-reklam-del-1_33.html

·         Del 2: http://musikrumrickard.blogspot.se/2016/11/hur-anvands-musik-i-reklam-del-2.html

Uppgifter

 • Mu - utvärdering efter skapandet

 • Mu - utvärdering efter skapandet

 • Mu - utvärdering efter skapandet

 • Mu - utvärdering efter skapandet

 • Mu - reklamanalys

 • Mu -Jingel och manus

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och
  Mu
 • analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.
  Mu
 • Centralt innehåll
 • Musikalisk gestaltning där olika uttrycksformer kombineras.
  Mu  7-9
 • Digitala verktyg för musikskapande, inspelning och bearbetning.
  Mu  7-9
 • Ljudets och musikens fysiska, tanke- och känslomässiga påverkan på människan. Musikens funktion för att markera identitet och grupptillhörighet i olika kulturer, med fokus på etnicitet och kön.
  Mu  7-9
 • Hur musik används i olika medier, till exempel i film och datorspel.
  Mu  7-9
 • Instrument och deras funktion i olika genrer och sammanhang, till exempel i en symfoniorkester eller i ett rockband.
  Mu  7-9

Matriser

Mu
Musikens funktioner och Skapande - Reklam

E
C
A
Skapande
Du kan med hjälp av egna idéer hjälpa till att skapa musik med röst, instrument eller digitala verktyg. Du testar på ett ganska bra sätt hur du kan sätta ihop musikaliska delar på olika sätt till en komposition som fungerar ganska bra.
Du kan med egna idéer skapa musik med röst, instrument eller digitala verktyg. Du testar på ett bra sätt hur du kan sätta ihop musikaliska delar på olika sätt till en komposition som efter någon förbättring fungerar bra och har en tydlig musikstil.
Du kan med egna idéer skapa musik med röst, instrument eller digitala verktyg. Du testar på ett bra sätt hur du kan sätta ihop musikaliska delar på olika sätt till en komposition som efter någon förbättring fungerar bra och har en tydlig musikstil.
Kombinera musik med andra uttrycksmedel
Du kan sätta ihop musik med andra sätt att uttrycka sig så att de fungerar ganska bra tillsammans.
Du kan sätta ihop musik med andra sätt att uttrycka sig så att de fungerar bra tillsammans.
Du kan sätta ihop musik med andra sätt att uttrycka sig så att de fungerar mycket bra tillsammans.
Omdömme
Du kan ge enkla omdömen om ditt och andras musicerande. Du hjälper till att ge förslag som kan göra att musikarbetet går framåt.
Du kan ge utvecklade omdömen om ditt och andras musicerande. Du ger förslag som efter någon förbättring kan göra att musikarbetet går framåt.
Du kan ge välutvecklade omdömen om ditt och andras musicerande. Du ger förslag som kan göra att musikarbetet går framåt.
Analys
Du kan diskutera på ett enkelt sätt hur man kan använda musik i olika situationer. Du diskuterar på ett enkelt sätt vad musiken betyder och har betytt för människor och samhällen.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt hur man kan använda musik i olika situationer. Du diskuterar på ett utvecklat sätt vad musiken betyder och har betytt för människor och samhällen.
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt hur man kan använda musik i olika situationer. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt vad musiken betyder och har betytt för människor och samhällen.
Genrer och instrument
Du kan på ett ganska bra sätt känna igen och jämföra vad som är typiskt för olika musikstilar och musik från olika tidsperioder och kulturer. Du känner igen olika instrument och instrumentgrupper på ett ganska bra sätt och beskriver hur de används i olika situationer
Du kan på ett bra sätt känna igen och jämföra vad som är typiskt för olika musikstilar och musik från olika tidsperioder och kulturer. Du känner igen olika instrument och instrumentgrupper på ett bra sätt och beskriver hur de används i olika situationer
Du kan på ett mycket bra sätt känna igen och jämföra vad som är typiskt för olika musikstilar och musik från olika tidsperioder och kulturer. Du känner igen olika instrument och instrumentgrupper på ett mycket bra sätt och beskriver hur de används i olika situationer
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: