Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Litteraturhistoria åk 8 - Renässansen

Tiundaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 9 april 2018

Renässansen betyder pånyttfödelse, det vill säga att man vill gå tillbaka till någonting och blåsa liv i det igen. Under renässansen var det den antika kulturen som man ville återvända till. Konstnärer och författare såg den grekiska och romerska antiken som ett försvunnet ideal. De gjorde uppror mot medeltidens religiösa livsåskådning och satte i stället människans mångsidighet och frihet i centrum.

Undervisningens innehåll och uppgifter

Under det här arbetsområdet kommer du att få lyssna på genomgångar, se ett avsnitt ur Hej Litteraturen samt läsa några textutdrag från några av renässansens mest kända författare. Vi kommer att avsluta med ett prov. De författare vi kommer att fördjupa oss i är:

  • William Shakespeare
  • Miguel de Cervantes
  • Francois Rabelais

Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Matriser i planeringen
Litteraturhistoria Svenska 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback