Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Språkhistoria

Kvarnbyskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 16 november 2022

Språk är fantastiskt! Under några lektioner ska vi arbeta med språk ur olika aspekter - alltifrån språkhistoria till slangspråk. Vi inleder med ett gemensamt arbete om var alla ord kommer ifrån och hur vi bildar ord. Därefter arbetar ni enskilt med olika uppgifter.

Varför ska du läsa språkhistoria?

Orsakerna till att vi ska arbeta med det här arbetsområdet handlar om att det är viktigt att förstå hur levande och dynamiskt språket är. Språk kan se olika ut i olika sammanhang och det är viktigt att anpassa sitt språk efter mottagare och sammanhang. Språk förändras också över tid och det är betydelsefullt att veta vilka faktorer som har spelat stor roll på svenska språkets utveckling. Olika språk påverkar också varandra. Svenska språket är ett litet språk, och har därför påverkats av andra mer inflytelserika språk. Det är viktigt att veta varför man lånar ord från andra språk och vilka konsekvenser det kan få.

VAR KOMMER ALLA ORD IFRÅN?

Vi arbetar med Portal sid. 233-235.

1. Skriv svar på diskussionsuppgifterna sid 234

2. Ge exempel på fackord. Vilka nya yrken tror ni kommer att finnas i framtiden? Ge exempel på fackord ni tror försvinner om tio år!

3: Ni ska nu gå in på följande artikel om nya ord som kom år 2020 (https://spraktidningen.se/2021/12/har-ar-arets-nyordsdos). Välj ut några ord ni tycker verkar intressanta och förklara dem med dina egna ord. 


Läs i Portal sid. 236

Arbeta med diskussionsuppgift sid. 236 och skriv ner svaren.

Uppgifter om språk:

  • Samla fakta
  • Skriv ett arbete om de olika tidsepokerna. Försök svara på frågorna under varje del. Ni kan välja att skriva ett mer omfattande arbete om 1 tidsepok eller skriva lite mer övergripande om alla epokerna. Det väljer ni själva. Arbetet ska vara på mellan 1-3 sidor. Observera att 3 sidor är absolut max!

 

 

  1. Språkhistoria; urnordiska, runsvenska (800-1225), fornsvenska eller medeltidssvenska (1225-1526). Hur har språket utvecklats? Vilka språk har påverkat svenskan? I arbetet bör ni ha med språkliga exempel – texter, ord, uttryck.
  2. Språkhistoria; äldre nysvenska (1526-1732) och yngre nysvenska (1732-1906). Hur har språket utvecklats? Vilka språk har påverkat svenskan? I arbetet bör ni ha med språkliga exempel – texter, ord, uttryck.
  3. Språkhistoria; nusvenska (1906-nutid). Hur har språket utvecklats? Vilka språk har påverkat svenskan? I arbetet bör ni ha med språkliga exempel – texter, ord, uttryck.
  4. Dialekter. Vad är en dialekt och vad är ett språk? Vad finns det för dialekter i svenskan? Finns det finare och fulare dialekter, vad tycker folk? Håller svenskan på att bli mer enhetligt, ett enda riksspråk? I arbetet bör ni ge exempel på vad som är typiskt för vissa dialekter och gärna visa på skillnader mellan olika dialekter.
  5. Kvinnligt – manligt språk, maktspråk. Skiljer kvinnors och mäns språk sig åt? Vad beror det på och vad får det för konsekvenser? Har ord olika innebörd för män och kvinnor? Beskriver man män och kvinnor med samma ord? Finns det ett speciellt maktspråk?
  6. Svordomar/fult språk/slang. Vad är fult och vad är fint i svenskan? Vilka grupper använder sig av vad? Kan språk vara en statusfaktor? Vilka ord var fula förr, vilka ord är fula idag?

Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Språkbruk och språkförändring genom tiderna, till exempel vilka språk som påverkat svenskan historiskt och i nutid.

Matriser i planeringen
Språkhistoria
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback