Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Säkerhet och livräddning åk F-3

Skapad 2017-01-11 09:41 i Gåvsta skola Uppsala
säkerhet, hänsyn, nödsituationer
Grundskola 4 – 6 Idrott och hälsa
Innan olyckan är framme är det bra att lära sig hur en skada kan undvikas. Skulle en olycka ändå uppstå behöver du veta hur första hjälpen och livräddning utförs.

Innehåll

Säkerhet och livräddning åk F-3

 

Mål:  

Lära sig hur man genom uppvärmning, ta hänsyn till sina kamrater och följa regler kan förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hur man tar hand om en nödställd om olyckan väl är framme. Eleven ska också få kunskaper i hur man förbereder sig för en dag på isen samt bad-och båtvett.

 

Undervisning:

Eleven ska få träna på att lyssna och följa instruktioner. Eleven ska få lära sig att följa regler och anpassa sina rörelser så att inte kompisar eller material skadas i samband med lekar, spel och vid natur- och utevistelser. Eleven ska få lära sig vilka risker som finns vid sjöar och isar vid genomgång och diskussion. Vi kommer även att träna på hur man tar hand om en nödställd person med hjälp av enkel livräddning på land (åk F-3) och i vatten (åk 2).

 

Bedömning:

Elevens förmåga att agera hänsynsfullt i olika typer av aktiviteter och miljöer samt ta hand om en nödställd person.

 

Tillämpning:

Eleven kommer vid olika typer av aktiviteter, både enskilt och i grupp, få visa att han/hon har lyssnat på instruktioner och kan följa de regler som satts upp.

Diskutera hur man bäst förbereder sig för en dag på isen och säkerhet vid vatten.

Skriva/berätta om risker och förebyggande av risker vid olika idrottsaktiviteter.

Träna och visa på kompis hur enkel livräddning går till.

 

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.
    Idh
  • Centralt innehåll
  • Säkerhet och hänsynstagande i samband med lekar, spel och vid natur- och utevistelser.
    Idh  1-3

Matriser

Idh
Säkerhet och livräddning åk F-3

Godtagbar
God
Utvecklad
Säkerhet och hänsynstagande
Eleven kan till viss del lyssna på instruktioner, följa regler och delta hänsynsfullt i en aktivitet samt vara rädd om materialet. Eleven kan ge enkla beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
Eleven kan lyssna på instruktioner, följa regler och delta hänsynsfullt i en aktivitet samt vara rädd om materialet. Eleven kan ge utvecklade beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
Eleven kan lyssna på instruktioner, följa regler och delta hänsynsfullt i en aktivitet samt vara rädd om materialet. Eleven kan ge välutvecklade beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
Hantera nödsituationer
Eleven har viss kunskap och kan med stöd beskriva hur man bör ta hand om en medvetslös person.
Eleven har goda kunskaper och kan med visst stöd berätta om hur man tar hand om en medvetslös person och kan berätta något om händelseförloppet.
Eleven har mycket goda kunskaper och kan självständigt och i rätt ordning berätta om hur man tar hand om en medvetslös person och berätta om händelseförloppet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: