Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

8

Filmanalys

Liljeborgsskolan 4-9, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 27 januari 2020

Vi kommer att se filmen The Great Debaters och sedan skriva en filmanalys.

Syfte - förmågor från kursplanen:

Dessa förmågor/kunskapskrav kommer att bedömas:

Att formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Detta betyder att du tränar på att skriva olika sorters texter, att ditt skrivna verk blir tydligt och intressant att läsa.

Jag bedömer din förmåga att uttrycka dig på korrekt svenska och använda ett rikt ordförråd bedöms kring din förmåga att "urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer". Jag förväntar mig att du kan använda meningsbyggnad, skiljetecken och styckeindelning på ett korrekt sätt samt ha en textuppbyggnad med en röd tråd.

Att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. Ett filmmanus räknas som en typ av text och du kommer således att analysera en film.

Jag bedömer din förmåga att analysera det vi ser samt att föra ett resonemang kring det sedda och hur underbyggda dina resonemang är. Jag bedömer även din förmåga att dra slutsatser kring kombinationen av ord, bild och ljud och kring de språkliga och dramaturgiska komponenterna. Hur du kan koppla detaljerna till en större helhet. Även detta visar du i filmanalysen.

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Matriser i planeringen
Filmanalys
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback