Skolbanken Logo
Skolbanken

Matematik

Pysslingen Förskolor Prästgatans Förskola, Pysslingen · Senast uppdaterad: 27 april 2018

Enligt vårt styrdokument Läroplan för förskolan -98 (reviderad 2016) ska vi arbeta med Matematik. Pysslingens förskolor använder sig också av verktyget Funktionell Kvalité, som är ett eget kvalitetssystem som konkretiserar läroplanen. Vättarnas Unikum arbete bygger på de sex olika delarna i Funktionell Kvalité. Vättarnas pedagogiska planering bygger på det enskilda barnets intressen, men är förlagt på gruppnivå. Arbetet fortsätter sedan genom lärlogg där vi kopplar både planeringen och styrdokument så att dessa hålls levande genom året. Planeringen utvärderas sedan i slutet av terminen.

Matematik

Funktionell kvalité säger:

Enheten organiserar så att barnen utvecklar sin förmåga att föra och följa matematiska resonemang undersöka reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar.

Att barnen har möjlighet att utveckla sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp.

Att barnen utvecklar sin förståelse för rum, form, läge o riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning tid och förändring

Vättarna leker/pratar/utforskar ständigt matematik i vår vardag. Vi räknar på olika vis t.ex. hur många är vi idag, hur många saknas, övar prepositioner som över/under, på/i, stor/liten, lätt/tung, lite/mycket, kort/lång, framför/mitten/bakom, upp/ner mm. Övar problemlösningar i vardagen, t.ex. om jag inte kan klättra upp i trädet eller gungan - hur gör jag då? Detta arbete pågår under hela terminen och vi försöker fånga barnen i det intresse de har för dagen.

Hur gick det? (Fyll i reflektionsfrågorna nedan.)

 

Vilka förmågor har utvecklats hos barnen?

Förmåga att urskilja antal, läge, form

 

Vad visade barnen intresse för i aktiviteten/projektet?

De aktiviteter barnen visade mest intresse för var de som var mest rörelse i, t.ex att göra en hinderbana, aktivt leta efter något.

 

Vad har vi sett för behov?

Att hitta mer aktiva utmaningar! Allt med spring och matematik i kombination funkar!!

Mindre grupper

 

Hur ska vi utmana barnen vidare?

Vi har införskaffat aktivitetskort från Natur & Kultur där vi ständigt hittar nya tips på aktiva matte-lekar.

Vi kommer också att alltid dela barnen i två grupper.

 


Läroplanskopplingar

utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring,

utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

utvecklar sin matematiska förmåga att föra och följa resonemang,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback