Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F

Varför blir det krig och hur kan vi undvika det?

Hallenskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 26 februari 2017

Historien är full med exempel på krig av olika slag. Är det oundvikligt med krig? Det finns olika svar på den frågan. Det finns också olika förklaringar till att det blir krig. Därför tycker man olika om vad man ska göra för att undvika krig. Upprusta eller nedrusta. Eller annat. Man använder ofta historiska exempel för att styrka sina teorier om vad som bör göras. Bland annat därför är det så viktigt med historia. För att kunna granska argumenten. Att känna till orsaker, förlopp och konsekvenser av olika krig. Hur ska vi förhålla oss nu? Är Ryssland ett hot mot Sverige? Borde vi gå med i NATO? Eller kommer hotet - om det nu finns något - från något annat land eller någon annan aktör? OBS! Resten av planeringen, med anvisningar, finns på GAFE (i Classroom)

Vi ska sätta oss in i de historiska förhållandena innan första världskriget och arbeta med konsekvenser på olika sätt. På samma sätt ska vi undersöka tiden efteråt och se sambanden till andra världskriget och konsekvenserna därav.

Fredagen den 27 januari uppmärksammas "Förintelsens minnesdag" och då ägnas lektionen åt det.

Vi ska sen i grupper ägna oss åt att undersöka mer nutida konflikter och deras koppling till historien. Israel/Palestina, f d Jugoslavien, Ukraina, Kaukasus och Afghanistan, hade jag tänkt. 

Dessutom ska vi ägna oss åt att analysera Sveriges nuvarande situation. Finns det något hot från främmande makt? På vilket sätt? Vad borde man göra?

Välkommen med på en spännande kunskapsresa!


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Historia Kunskapskrav år 7-9
Uppgifter
Vilka var orsakerna till första världskriget?

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback