Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Energi och energikällor

Skapad 2017-01-25 12:28 i Thunmanskolan Knivsta
Grundskola 7 – 9 Geografi
Efter läsning och genomgångar av begrepp samt träning på instuderingsfrågor med tillhörande facit skrivs prov på energi och energikällor onsdagen den 29/1. Bedömning på provet sker utifrån kriterierna i denna planering.

Innehåll

Till provet:

Läs på anteckningar vi gjort gemensamt i klassen om exempelvis Parisavtalet och kategorisering av energikällor.

Läs igenom frågor och svar till filmen Kärnenergi - räddning eller undergång

Plugga på sidorna 144-145 och 148-157 i geografiboken med hjälp av klassens egna instuderingsfrågor och facit till dessa samt de förklaringar vi gått igenom till följande begrepp:

 

·         Förnybar energi

·         Icke förnybar energi


·         Fossila bränslen


·         Koldioxidneutrala flygresor


·         Kyotoprotokollet


·         Biodrivmedel


Koldioxidbantning och Plan B

Matriser

Ge
Prov energi och energikällor

Betyget E
Betyget C
Betyget A
Samspel, orsaker och konsekvenser
Eleven har grundläggande kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av val av energiförsörjning i olika delar av världen.
Eleven har goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av val av energiförsörjning i olika delar av världen.
Eleven har mycket goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av val av energiförsörjning i olika delar av världen.
Geografiska begrepp
Eleven kan även använda geografiska begrepp som rör energi och energikällor på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp som rör energi och energikällor på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp som rör energi och energikällor på ett väl fungerande sätt.
Mönster för handel och kommunikation
Eleven kan beskriva enkla geografiska mönster av handel och kommunikation runt naturresurser och energikällor samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och orsaker till och konsekvenser av detta.
Eleven kan beskriva förhållandevis komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation runt naturresurser och energikällor samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och orsaker till och konsekvenser av detta.
Eleven kan beskriva komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation runt naturresurser och energikällor samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och orsaker till och konsekvenser av detta.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: