Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

4

Vatten

Östervåla skola F-6, Heby · Senast uppdaterad: 27 februari 2017

Om det inte fanns vatten på vår planet skulle det inte gå att leva här. Alla djur och växter behöver vatten för att överleva. Vatten finns i olika former och det finns vatten överallt på jorden. Det är samma vatten som hela tiden flyttar sig runt i naturen och vi har samma vatten idag som det dinosaurierna drack av. Vi har endast det vatten vi har på jordklotet och det måste vi ta väl vara på.

LGR-11, Del 1 Skolans värdegrund och uppdrag


Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära.
Undervisningen ska bedrivas i demokratiska arbetsformer och förbereda eleverna för att aktivt delta i samhällslivet. Den ska utveckla deras förmåga att ta ett personligt ansvar. Genom att delta i planering och utvärdering av den dagliga undervisningen och få välja kurser, ämnen, teman och aktiviteter, kan eleverna utveckla sin förmåga att utöva inflytande och ta ansvar.

 

LGR-11, Del 2 Övergripande mål och riktlinjer

Skolan ska ansvara för att eleverna inhämtar och utvecklar sådana kunskaper som är nödvändiga för varje individ och samhällsmedlem. Dessa ger också en grund för fortsatt utbildning.
Skolan ska bidra till elevernas harmoniska utveckling. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra en grund för skolans verksamhet. Skolan ska erbjuda eleverna strukturerad undervisning under lärares ledning, såväl i helklass som enskilt. Lärarna ska sträva efter att i undervisningen balansera och integrera kunskaper i sina olika former.

Kopplingar till läroplan

Lgr11 Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,
Lgr11 Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt,
Lgr11 Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,


LGR -11, Del 3 Kursplanens syfte


Undervisningen i ämnet kemi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om kemiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att
undersöka omvärlden. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om kemiska processer och materiens egenskaper och uppbyggnad utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. Vidare ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att söka svar på frågor med hjälp av både systematiska undersökningar och olika typer av källor. På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika informationskällor. Genom undervisningen ska eleverna också utveckla förståelse för att påståenden kan prövas och värderas med hjälp av naturvetenskapliga arbetsmetoder.

När vi arbetat klart med avsnittet om vatten ska du:

  • Kunna förklara vattnets kretslopp
  • Kunna berätta om vattnets egenskaper
  • Kunna använda begrepp (ord) som hör ihop med ämnet "Vatten"
  • Kunna utföra enkla experiment och dokumentera dessa

Så här kommer vi att arbeta:

  • Läsa faktatexter och svara på frågor
  • Diskutera och reflektera kring vattnets egenskaper och kretslopp
  • Titta på filmer
  • Utföra experiment och dokumentera dessa

Bedömning

Jag kommer att bedöma om du: 

  • är aktiv på lektionerna och deltar i gemensamma diskussioner 
  • kan berätta och förklara det du känner till om Vattnet och dess egenskaper
  • kan använda och förstå begrepp som tillhör ämnet Vatten
  • kan utföra och dokumentera enkla experiment

 

Värdegrundsförmågor:

  • Att göra sitt bästa för varje tillfälle
  • Att samarbeta och hjälpa varandra

Läroplanskopplingar

Vattnets egenskaper och kretslopp.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till kemi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Experiment vattnets olika former

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback