Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål utom nationella minoritetsspråk

·

Årskurs:

6 - 9

Att föra Loggbok

Stinsens förskola, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 16 februari 2017

Att läsa på och mellan linjerna för en djupare läsupplevelse

Genom läsning och skrivning av en självvalt bok på danska, kommer du att träna dina läsförmågor och skrivförmågor på danska.

Du ska under en tiden du läser boken samtidigt skriva loggbok om detaljer, händelser, miljö och personer i boken.

Du kommer dessutom löpande att skriva dina reflektioner om det du läser.

Du kommer att ha några frågor som stöd och hjälp för att kunna reflektera över olika delar av innehållet.

När boken väl är utläst kommer du gå tillbaka till anteckningarna och skrivrn en sammanhållen slutgiltig analys.

 Tänk på att skriva fullständiga meningar.

 

Innehåll

 

Övergripande mål 

Du ska utveckla din förmåga att läsa skönlitteratur samt att granska, förstå och resonera kring innehållet och budskapet.

Mål

Målet är att du ska läsa ut en skönlitterär bok. Medan du läser boken ska du föra en loggbok på innehållet och budskapet i romanen.
När boken är utläst ska du gå tillbaka till dina anteckningar och ta hjälp av dem när du skriver en analys på hela boken.

Undervisning

Under arbetsmomentet så är det stående läxa att läsa minst 60 minuter i veckan, mer kan behövas beroende på hur långt man har kommit i boken. Efter varje kapitel, så skriver du i din läslogg, dels referat om kapitlet, men också frågor til personer i texten, handling i kapitlet och författeren,lista över centrala viktiga händelser, teman i kapitlet samt tankar och reflektioner om det du läst.

Löpande läsning och loggbokskrivande
Efter varje kapitel, skriver du i din läslogg, dels om vad de senaste du läst handlat om men också tankar och reflektioner om det du läst. Läsloggen  skrivs i ett googledokument på Classroom direkt efter att du läst ett kapitel och ska ske löpande under hela läsningens gång. Varje inlägg bör vara 100-200 ord långt och innehåller både sammanfattning av det som skett och resonemang om varför det som skett har skett och vad det betyder.


Bokanalys
Hela analysen bör omfatta minst 1000 ord.

Sammanfatta hela handlingen från början till slut (kortfattat ca. 300 ord). Var noggrann med att beskriva orsakssamband (Något hände och detta berodde på att något annat hänt (X leder till/beror på Y))

Gör ett persongalleri. Beskriv alla de viktigaste karaktärerna så noggrant du kan. Kom ihåg att ta med sådant som man måste lista ut genom att läsa mellan raderna. Men också sådant som är mer uppenbart. Som utseende, kläder, namn, familj o.s.v. Vad har de olika personerna för relationer innan boken börjar? Vad har de varit med om innan handlingen utspelar sig?

Sammanfatta sedan alla din intryck och tankar kring boken. Vilka tankar har den väckt hos dig? Har boken väckt några känslor eller minnen oss dig? Finns det några kopplingar du kan göra till sådant som skett i ditt liv? Finns det några kopplingar till sådant som någon vän eller någon i din familj varit med om? Vad tycker du bäst om i boken? Vad tycker du sämst om i boken? Varför?

Författaren och boken. Varför tror du att författaren har velat skriva den här boken? Vilket är budskapet? Man brukar ge författare rådet att skriva om det varit med om. Kan du se några kopplingar mellan författarens egna liv och det som sker i boken? På vilket sätt ser du det? Tycker du att författaren har tagit till sig av det rådet? Varför/varför inte? På vilket sätt?

Se tillbaka på dina anteckningar. Hur ser du nu på boken du valde? Stämde dina första intryck? Är det något i boken som du inte förstår? När var boken som bäst, i början, i mitten eller i slutet? Vad berodde det på? Är du nöjd med slutet? Om inte – hur tycker du att boken skulle ha slutat?


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Loggbok
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback