Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

EN år 9, VT17 - "New York!"

Skapad 2017-02-10 13:56 i Åsa Gårdsskola 4-9 Kungsbacka Förskola & Grundskola
Fokus: * Reflektion - livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser. * Muntlig kommunikation * Muntlig framställning
Grundskola 9 Engelska
NYC!

Innehåll

SYFTE

Vi ska fokusera på en av världens mest omtalade städer; New York under några veckor. The Big Apple!

MÅL

 

KONKRETISERING AV MÅL

Genom att titta på en film och läsa olika texter om NYC vill vi väcka ditt intresse för staden och en reflektion över den kultur du möter där.

Du kommer att träna ditt skrivande genom att producera ett manus till din redovisning. Genom att redovisa muntligt inför en mindre (eller större) grupp samt samtala om New York i "small talk" får du träna din förmåga att använda engelska muntligt i olika sammanhang och för olika syften.

METOD

Vi kommer att titta på en film om New York.

Vi ska läsa en del texter om New York, vissa gemensamt, andra enskilt.

Du får välja mellan tre olika varianter av redovisning (eller om du har ett eget förslag).

1. SPEECH - förbered dig på att tala i ca 5 minuter om något i NYC som kan intressera dina åhörare (och dig själv, så klart!) Du ska dels ha med objektiva beskrivningar, dels dina subjektiva åsikter. Inlämning av en tydlig mind-map (förarbete), talmanus och/eller talarkort.

2. PRESENTATION: "The New York must-sees" - Bli en reseguide i New York där du presenterar de viktigaste sevärdigheterna (i ditt tycke) med hjälp av en Power Point muntligt. Inlämning av en tydlig mind-map (förarbete), talmanus och/eller talarkort.

3. INTERVIEW - Arbete i par, där den ene är reporter och den andre en "kändis" eller intressant person med stark koppling till NYC. (Tänk - TV-intervju). Inlämning av manuskript.

Vid de muntliga framförandet får du inte läsa innantill utan använda dig av talarkort. Framförandet sker i mindre grupper eller större grupper! Använd gärna en feedback av kamrat/kamrater, innan det är dags för din redovisning och förbered dig väl!

Under perioden ska du även ha "small-talk" kring texterna du läst (innehåll och reflektion kring kultur).

TIDSPERIOD

Vecka 8-13

v.8: LPP-uppstart, film, textläsning

v.9-10: läsning och "small talk"

v. 11-12: ev. textläsning + arbete med att förbereda den muntliga redovisningen (använd talamallen). "Small talk" fortsätter.

v. 13: Redovisningar.

Räkna med minst ett styrt pass/vecka där vi tar oss tid till gemensam läsning, smalltalk, och kamratfeedback.

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
    En
  • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, och
    En
  • reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används.
    En

Matriser

En
Bedömningsmatris "New York" - Engelska åk 9

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
LÄRANDE/ANSVAR
- aktivitet på lektionerna - eget ansvar (inlämningsuppgifter, läxor, prov, grupparbete, komma i tid osv.)
Har svårt att komma igång med sina arbetsuppgifter och/eller arbetar endast korta stunder.
Deltar aktivt på lektionerna och tar ett visst ansvar för sitt eget lärande.
Deltar aktivt på lektionerna och tar ansvar för sitt eget lärande.
Deltar aktivt på lektionerna och tar ansvar för sitt eget och gruppens lärande
Kommunicera i tal
Du gör dig förstådd i enkel form i tal och skrift.
Du kan kortfattat ställa och besvara frågor samt berätta och beskriva något.
Du kan i kommunikation anpassa dig till olika situationer samt uttrycker dig varierat och med sammanhang. Du uppvisar viss säkerhet i ämnets innehåll och struktur.
Du kan kommunicera ledigt (i det närmaste obehindrat) och anpassar språket efter mottagaren (formellt/informellt språk).
variation och säkerhet
Du kommunicera ett kort meddelande till någon. Du kan en del vanlig ord. Du kan beskriva en sak eller en händelse så att lärare och kamrater förstår.
Du kan i delta i muntlig kommunikation och uttrycka dig enkelt och relativt kortfattat, men med ett sammanhängande innehåll. Du beskriver ämnet ytligt. Du har ett grundläggande ordförråd från olika vardagliga områden.
Du kan kan i muntlig kommunikation uttrycka dig så att budskapet går fram klart och tydligt. Du reflekterar och kan vara personlig. Du använder dig av ett väl nyanserat språk som är anpassat till ämnet. Du har ett brett ordförråd och kan variera språket med olika fraser och uttryck, samt anpassa språket till både mottagare och syfte.
Du har ett stort ordförråd som innehåller synonymer och idiomatiska fraser. Du kan beskriva miljö och känslor. Du uttrycker dig med god språkriktighet. Du kan berätta variationsrikt, personligt och tydligt, samt väl anpassat till både mottagare och syfte.
Reflektera över levnadssätt och kulturer i engelsktalande länder länder
Du har koll på var New York ligger och på någon sevärdhet som finns där.
Du har kunskaper om var New York ligger och kan peka ut och berätta om några sevärdheter där.
Du har kännedom om New York och intresserar dig för att föra din kunskap vidare. Du gör jämförelser med egna kulturella erfarenheter.
Du har mycket goda kunskaper om New York och har förmågan att presentera dina kunskaper för övriga i gruppen. Du kan göra jämförelser och reflektioner om levnadssätt och kultur samt jämföra med egna erfarenheter.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: