Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

1

Ångelstaskolan Favoritmatematik 1B, kapitel 4

Ångelstaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 31 mars 2023

I det här kapitlet kommer du att träna på hur man gör när man mäter. Vi kommer att prata om olika längdenheter. Vi kommer att träna på vad några olika geometriska figurer heter.

Konkretiserade mål i arbetsområdet

  • Du veta hur man gör när man mäter med en linjal.
  • Du ska kunna mäta med en centimeters noggrannhet.
  • Du ska veta vad en cirkel, triangel och fyrhörning är.
  • Du ska kunna begreppen punkt, sträcka och linje.
  • Du ska veta vad det innebär att något är symmetriskt.

Vad ska bedömas

Vi kommer att bedöma dina kunskaper i att mäta med linjal.

Vi kommer att bedöma din förmåga att namnge geometriska objekt.

Vi kommer att bedöma dina kunskaper i att använda spegelsymmetri.

Hur ska undervisningen se ut/hur ska eleverna få öva

Vi kommer att ha gemensamma genomgångar utifrån vårt läromedel Favoritmatematik 1B samt Mera Favoritmatemtik 1B. Du kommer att få arbeta självständigt och i par/grupp med olika typer av övningar.

Du kommer att få spela mattespel.

Hur ska eleverna få visa vad de kan

  • Genom att delta aktivt på lektionerna.
  • Genom diagnosen i matteboken. Den genomförs efter avslutat kapitel.

Läroplanskopplingar

förmåga att välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

Grundläggande geometriska tvådimensionella objekt samt objekten klot, kon, cylinder och rätblock. Egenskaper hos dessa objekt och deras inbördes relationer. Konstruktion av geometriska objekt.

Jämförelser och uppskattningar av storheter. Mätning av längd, massa, volym och tid med vanliga nutida och äldre måttenheter.

Symmetri i vardagen och hur symmetri kan konstrueras.

Eleven visar grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och använder dem med tillfredsställande säkerhet. Eleven ger även exempel på hur några begrepp relaterar till varandra. Eleven visar grundläggande kunskaper om naturliga tal och beskriver tals inbördes relation samt delar upp tal. Eleven visar grundläggande kunskaper om tal i bråkform och delar upp helheter i delar samt jämför och namnger delarna som enkla bråk. Eleven använder och beskriver geometriska mönster och mönster i talföljder. Dessutom använder eleven grundläggande geometriska begrepp och vanliga lägesord för att beskriva geometriska objekts egenskaper, läge och inbördes relationer. Eleven använder och ger exempel på enkla proportionella samband.

Eleven väljer och använder i huvudsak fungerande matematiska metoder för att göra enkla beräkningar med naturliga tal och lösa enkla rutinuppgifter med tillfredsställande säkerhet. Eleven använder huvudräkning för att genomföra beräkningar med de fyra räknesätten. Vid addition och subtraktion väljer och använder eleven skriftliga räknemetoder med tillfredsställande säkerhet. Eleven hanterar enkla matematiska likheter och använder då likhetstecknet på ett fungerande sätt. Eleven avbildar och, utifrån instruktioner, konstruerar enkla geometriska objekt. Eleven gör enkla mätningar, jämförelser och uppskattningar av längder, massor, volymer och tider och använder vanliga måttenheter. Vid olika undersökningar avläser och skapar eleven enkla tabeller och diagram för att sortera och redovisa resultat.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback