Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Historia

·

Årskurs:

4 - 6

Har du koll på medeltiden?

Malmaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 12 februari 2017

Hur var det att vara barn på medeltiden? Vilka fynd kan vi hitta idag som kan härledas till medeltiden? Vem var det som bestämde egentligen?

Lokal pedagogisk planering historia.

 

Lärare: Evelina Pollak

Arbetsområde: Medeltiden

Tid: höst- (2016) och vårtermin (2017) med uppehåll för geografiundervisning.

Mål från Lgr 11

2.2 Kunskaper

  • har fått kunskaper om och insikt i det svenska, nordiska och västerländska kulturarvet samt fått grundläggande kunskaper om de nordiska språken,

Kursplanens syfte

  • Den ska också bidra till att eleverna utvecklar historiska kunskaper om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor och värderingar.
  • använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,
  • Undervisningen ska stimulera elevernas nyfikenhet på historia och bidra till att de utvecklar kunskaper om hur vi kan veta något om det förflutna genom historiskt källmaterial och möten med platser och människors berättelser.
  • Undervisningen ska vidare bidra till att eleverna utvecklarförståelse för att varje tids människor måste bedömas utifrån sin samtids villkor och värderingar.

 

Centrala innehållet åk 4 – 6

 

Hur undervisningen kommer att gå till

Vi använder oss utav läromedlet Medeltiden – koll på medeltiden, där vi läser om bl.a. olika centrala personer, grupper och miljöer som är centrala för epoken. Vi använder oss utav fördjupningsuppgifter som berör texterna. Vi utnyttjar även slieducations.se och urskola.se för att ta del av filmatiserat material som berör medeltiden. Eleverna kommer att ges möjlighet att ta till sig kunskap om medeltiden via diskussioner, texter, samtal, fördjupningsuppgifter och filmer.

Förmågor att uppvisa

  • kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,
  • användaen historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Medeltiden
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback