Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Del 1 VT17 Textilslöjd Stickning/Virkning

Skapad 2017-02-12 14:49 i Vaksalaskolan Uppsala
Grundskola F – 7 Slöjd
Terminen startar med genomgång av grunderna i stickning och virkning. Vi lär oss även grunderna i korsstygnsbroderi. Uppgiften är att tillverka ett kaffeskydd med broderi.

Innehåll

 

KAFFESKYDD

Vi har gemensam genomgång av uppgiften kaffeskydd.

Material som behövs:
- Ullgarn eller Lovika garn
- Mouline garn
- Aida väv

Det finns fyra olika modeller/kaffeskydd att välja på, 1-4. Nummer 1 är lite svårare och nummer 4 är lättast. Ifall man inte vill brodera på kaffeskyddet går det bra att göra den delen separat. Alla elever har fått instruktioner i form av ett häfte med text och bild där alla momenten är beskrivna. Vissa elever kommer att hinna både att virka och sticka ett kaffeskydd.  

Det som är obligatoriskt är att göra uppgiften på sida 2 i häftet. Ifall man inte vill göra en elefant går det bra att brodera en annan figur. Det finns planscher med insekter, bokstäver och mönster. Jag vill att alla elver skall ha broderat en kvadrat/fyrkant innan ni börjar med figuren. På första sidan av instruktionerna finns en planering där alla elever skall ha fyllt i namn och vilket kaffeskydd som man har valt att tillverka. Det är också obligatoriskt att virka eller att sticka. Ifall det inte blir ett kaffeskydd så får man visa vad man gjort istället för ett kaffeskydd. Exempelvis en fyrkant 7cm * 7cm.

När ni är klara med uppgiften kaffeskydd kan ni välja att fotografera med mobiltelefon och e-posta till mig. I annat fall har jag en digital-kamera som man kan låna.

Målet är att alla elever skall ha provat på att sticka och virka. Alla elever skall ha broderat med korsstygn en kvadrat och en figur, exempelvis en insekt, bokstav eller ett djur till den 13 mars 2017.

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,
  Sl
 • analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och
  Sl
 • Centralt innehåll
 • Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och muntlig värdering av arbetsprocessen.
  Sl  1-3
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.
  Sl  C 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: