Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

5 - 6

De fem världsreligionerna

Rindö skola, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 30 april 2021

Religioner och andra livsåskådningar är centrala inslag i den mänskliga kulturen. I dagens samhälle, som är präglat av mångfald, är kunskaper om religioner och andra livsåskådningar viktiga för att skapa ömsesidig förståelse mellan människor.

Syfte

Religionskunskap är ett ämne som är viktigt för elevernas omvärldsförståelse och som kan bidra till den personliga utvecklingen. Förståelsen för omvärlden och för andra människors sätt att tänka och leva utvecklas genom att eleverna fördjupar sina kunskaper om religioner och andra livsåskådningar samt om samspelet mellan religion och samhälle. Genom undervisningen ska eleverna bli uppmärksamma på hur människor inom olika religiösa traditioner lever med, och uttrycker, sin religion och tro på olika sätt. Undervisningen ska allsidigt belysa vilken roll religioner kan spela i samhället, både i fredssträvanden och konflikter, för att främja social sammanhållning och som orsak till segregation. 

 

 

Arbetssätt

Vi kommer att:

 - använda boken Upptäck Religion och NE och där läsa, lyssna och arbeta med instuderingsfrågor.

- se filmer.

- samtala och diskutera.

- jämföra religionerna och dess skillnader och likheter.  

- diskutera begreppen livsåskådning och religion

- Vi kommer att avsluta arbetsområdet med ett skriftligt prov. 

 

Vecka 18-19

Kristendom, Judendom, Islam

Heliga platser/rum, ritualer, levnadsregler

 

v. 20

Hinduism, Buddism

Heliga platser/rum, ritualer, levnadsregler

Jämförelse mellan religionerna, instuderingsfrågor

 

v. 21

Jämförelse mellan religionerna, studietid till provet

 

Prov torsdag 27 maj

 

 

Bedömning

Sker fortlöpande under arbetets gång genom samtalen och diskussionerna. Bedömning sker även på det avslutande skriftliga provet. 

 

Världsreligionerna

 

 

 

 

 

 

 

 

Det visar du genom att:

___________________
 
 
Ditt resonemang innehåller någon relevant jämförelse mellan religionerna samt ett enkelt försök till förklaring. 
___________________
 
 
Ditt resonemang innehåller några relevanta jämförelser mellan religionerna samt några i huvudsak relevanta förklaringar.
 _______________________
 
 
Ditt resonemang innehåller några relevanta jämförelser mellan religionerna samt relevanta förklaringar till detta. Resonemanget innefattar någon gång flera led.
 
     
 

 

Samband mellan uttryck & tankegångar

 

 

Det visar du genom att:

_______________________
 
 
Du kan till exempel resonera utifrån några likheter och skillnader mellan byggnader i världsreligionerna. Resonemanget förs även kring byggnadernas betydelse för människor, t. ex. som platser för möten med Gud och gemenskap med människor.
_______________________
 
 
Du kan till exempel resonera utifrån några likheter och skillnader mellan byggnader i världsreligionerna. Resonemanget förs även kring byggnadernas betydelse för människor, t. ex. som platser för möten med Gud och gemenskap med människor.
_______________________
 
 
Du kan till exempel resonera utifrån några likheter och skillnader mellan byggnader i världsreligionerna. Resonemanget förs även kring byggnadernas betydelse för människor, t. ex. som platser för möten med Gud och gemenskap med människor.




Läroplanskopplingar

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

analysera hur religioner påverkar och påverkas av förhållanden och skeenden i samhället,

Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendomen och i de andra världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.

Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.

Begreppen religion och livsåskådning.

Eleven har mycket goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra välutveck­lade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.

Eleven kan också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för olika människor på ett sätt som för resonemanget framåt och fördjupar eller breddar det.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback