Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Alfons Åbergs vänskapslåda

Skapad 2017-02-14 17:57 i Förskolan Tomtberga Östhammar
Förskola
Vi jobbar med Alfons Åbergs vänskapslåda från Friends på vår avdelning. Den innehåller bland annat 10 samtalskort och vi har valt att använda oss av dessa i vår verksamhet. Vi har en åldersblandad grupp med barn från 2-6 år och vi ville hjälpa dem att förstå varandras och sina egna känslor och hjälpa dem att sätta ord på vad de känner i olika situationer.

Innehåll

 

Varje tisdag delar vi in oss i 3 grupper och har 3 olika stationer. En grupp startar med Alfonslådan i biblioteket, de går sedan till lekhallen där de har mini-röris eller hinderbana, därefter går de till sista stationen som brukar variera lite mellan målning, fri lek eller annan verksamhet.

 

När barnen kommer in i biblioteket sätter vi oss tillsammans och pratar lite kort om vad vi pratade om förra gången. Det brukar alltid vara något barn som kommer ihåg nånting så spinner vi vidare på det. Sen tar vi fram dagens kort.

 

När vi började i höstas så startade vi med kortet på Alfons i fönstret, en ganska neutral och "lätt" bild. Jag skriver ned vad barnen säger för att sedan kunna gå tillbaka i anteckningarna och se hur de resonerade i början mot hur de tänker mot slutet. Varje kort har ett antal frågor på baksidan som vi går igenom tillsammans. En del frågor kör vi öppet i gruppen och en del väljer jag att låta barnen få möjlighet att berätta en och en. Då får den som håller i en Alfons docka prata och de andra får lyssna.

 

Efter att alla grupperna varit i biblioteket så skriver jag en sammanfattande text och publicerar på unikum, jag skriver inte ut vad något specifikt barn har sagt för de ska känna att de kan prata fritt i gruppen. Jag bifogar även bilden och frågorna för att föräldrarna, om de vill, ska kunna fortsätta samtalet hemma.

 

 

Under hösten hade vi bara 4 barn som var födda 2014 och de yngsta i vår grupp, nu till våren blev de 6 stycken så då valde vi att göra en mindre grupp för dessa som fick jobba med lite tydligare och enklare material. Vi har då använt oss av bilderna nedan och pratat om hur de känner sig på bilden, när man kan känna så osv.

 

Något vi gör i alla grupperna är att ta kort på oss när vi är glada/arga som vi sedan sätter upp på väggen. Hur ser vi egentligen ut när vi blir arga? och varför blir man arg....

 

Vi samlar allt material, anteckningar och foton mm för att utvärdera när vi gått igenom alla 10 korten.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: