Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lagar och regler

Skapad 2017-02-15 09:33 i Resursenhet Vide Palmblad Uppsala
Lagar och regler Samhällets behov av lagstiftning, några olika lagar och påföljder samt kriminalitet och dess konsekvenser för individen, familjen och samhället.
Grundskola 5 – 6 Historia Samhällskunskap
Detta arbetsområde ska ge dig insikter om varför vi har lagar och regler och vi ska prata om viktiga lagar du bör känna till.

Innehåll

Samhällskunskap

Lagar och regler

Du ska tillsammans med dina klasskamrater reflektera över konsekvenser av brott, hur den som begås av brott påverkas och hur det påverkar familj och samhälle.

Begrepp som rätt och fel, samvete, rättigheter och skyldigheter tas upp. Du får fundera utifrån egna erfarenheter och prata om exempel på brott och hur det offentliga samhället reder ut brott och beslutar om påföljd. 

Du kommer få argumentera för egna åsikter, söka information om samhället ur olika källor och lära dig bedöma källornas användbarhet. 

Du kommer att få besöka barnombudsmannens, naturvårdsverkets, polisens och brottsoffermyndighetens hemsida. Du kommer att se filmer, läsa texter, titta i lagboken, diskutera, resonera och skriva kortare texter. 

Du kommer också att få se en serie från UR som heter "Människor för ändring". Serien handlar om hur samhället ständigt förändras och hur människors drömmar, mod och engagemang påverkar hur samhället ser ut och hur det utvecklas. Seriens berättelser vill visa möjligheten vi alla har att påverka vårt eget och och våra medmänniskors liv. Varje avsnitt skildrar spännande livsöden som inspirerar, väcker tankar och ger kunskap om samhället ur ett idéhistoriskt perspektiv.

Uppgifter

  • Barnombudsmannen

  • Naturvårdsverket

  • Polisen

  • Brottsoffermyndigheten

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Samhällets behov av lagstiftning, några olika lagar och påföljder samt kriminalitet och dess konsekvenser för individen, familjen och samhället.
    Sh  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: