Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vem styr - hur kan du påverka? Sh v 9-11/17

Skapad 2017-02-15 13:34 i Kärlekens skola Halmstad
Grundskola F – 9
På bilden ses Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande. En annan mäktig person i världen just nu är Antonio Guterres, generalsekreterare i FN. Dessutom rapporterar media mycket om vad som händer i USA och Ryssland, hur stor makt har egentligen president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin. Kan de bestämma över oss? Hur kan du påverka?

Innehåll

Under några vårterminsveckor ska vi studera begreppen demokrati och diktatur. Dessutom ska vi läsa om hur FN och EU arbetar.

Under rubriken Beslutsfattande och politiska idéer ska vi studera

- Några olika stats- och styrelseskick i världen

- FNs syfte och huvudsakliga uppdrag.

- Europeiskt och nordiskt samarbete.

 

Examinering sker genom gemensamma övningar i skolan och ett kunskapstest om de viktigaste begreppen inom området. Provdatum är satt till måndag v 12, 20 mars.

 

 

Matriser

Vem styr - hur kan du påverka? Sh v 9-11/17

E
C
A
Aspekt 1
Eleven har grundläggande kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra enkla resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter, samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.
Eleven har goda kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra utvecklade resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter, samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.
Eleven har mycket godakunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra välutvecklade och nyanserade resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter, samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: