Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kapitel 3 och 5 - Uttryck och ekvationer

Skapad 2017-02-17 08:49 i Sommarhemsskolan 7-9 Uddevalla
En planering som används som underlag för planering i Unikum utifrån begreppet Baklängesplanering från Uddevalla kommun.
Grundskola 7 – 9 Matematik

Innehåll

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,
  Ma
 • använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,
  Ma
 • välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,
  Ma
 • föra och följa matematiska resonemang, och
  Ma
 • Centralt innehåll
 • Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga och matematiska situationer och inom andra ämnesområden.
  Ma  7-9
 • Strategier för problemlösning i vardagliga situationer och inom olika ämnesområden samt värdering av valda strategier och metoder.
  Ma  7-9
 • Matematisk formulering av frågeställningar utifrån vardagliga situationer och olika ämnesområden.
  Ma  7-9
 • Enkla matematiska modeller och hur de kan användas i olika situationer.
  Ma  7-9

Matriser

Ma
Bedömningsmatris uttryck och ekvationer (kapitel 3 och 5)

E
C
A
Problemlösning
Hur bra du löser problem genom att välja och använda någon strategi och hur väl du kan visa vad som är en rimlig lösning.
Du kan på ett ganska bra sätt lösa olika matteproblem som handlar om saker du känner till. Du kan visa på ett enkelt sätt hur man kan välja att lösa matte-problem och om resultaten är rimliga.
Du kan på ett bra sätt lösa olika matteproblem som handlar om saker du känner till. Du kan visa på ett utvecklat sätt hur man kan välja att lösa matte-problem och om resultaten är rimliga.
Du kan på ett mycket bra sätt lösa olika matteproblem som handlar om saker du känner till. Du kan visa på ett välutvecklat sätt hur man kan välja att lösa matte-problem och om resultaten är rimliga.
Begrepp
Hur bra du förstår matematiska begrepp och samband mellan dessa.
Du har baskunskaper om matematiska begrepp och använder dem på ett ganska bra sätt i situationer som du känner till väl. Du kan berätta om matematiska begrepp med hjälp av symboler, bilder och andra matematiska uttryck på ett ganska bra sätt. Du kan byta mellan olika sätt att beskriva matematiska begrepp. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur begreppen hör ihop.
Du har goda kunskaper om matematiska begrepp och använder dem på ett bra sätt i situationer som du känner till. Du kan berätta om matematiska begrepp med hjälp av symboler, bilder och andra matematiska uttryck på ett bra sätt. Du kan byta mellan olika sätt att beskriva matematiska begrepp. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur begreppen hör ihop.
Du har mycket goda kunskaper om matematiska begrepp och använder dem på ett mycket bra sätt i nya situationer. Du kan berätta om matematiska begrepp med hjälp av symboler, bilder och andra matematiska uttryck på ett mycket bra sätt. Du kan byta mellan olika sätt att beskriva matematiska begrepp. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur begreppen hör ihop.
Metod
Hur bra du är på att använda olika sätt att räkna för att lösa uppgifter.
Du kan göra uträkningar med uttryck och lösa ekvationer på ett ganska bra sätt. Du väljer och använder metoder som passar ganska bra för att göra uträkningarna.
Du kan göra uträkningar med uttryck och lösa ekvationer på ett bra sätt. Du väljer och använder metoder som passar bra för att göra uträkningarna.
Du kan göra uträkningar med uttryck och lösa ekvationer på ett mycket bra sätt. Du väljer och använder metoder som passar mycket bra för att göra uträkningarna.
Kommunikation
Hur bra du är på att redovisa dina lösningar och väl du använder det matematiska språket.
Du kan redovisa och prata på ett ganska bra sätt om hur man kan göra uträkningar. Du använder symboler och andra matematiska uttryck som passar ganska bra ihop med situationen och målet.
Du kan redovisa och prata på ett bra sätt om hur man kan göra uträkningar. Du använder symboler och andra matematiska uttryck som passar bra ihop med situationen och målet.
Du kan redovisa och prata på ett mycket bra sätt om hur man kan göra uträkningar. Du använder symboler och andra matematiska uttryck som passar mycket bra ihop med situationen och målet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: