Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Jorden - Hållbar utveckling år8

Skapad 2017-02-22 15:09 i Apalbygruppen Västerås Stad
Ett arbete där vi fokuserar på begreppet hållbar utveckling.
Grundskola 7 – 9 Geografi
Vi människor är beroende av vår planet och vad den kan ge oss. För att förstå hur vi ska ta hand om den så måste vi även förstå hur den är uppbyggd och hur den fungerar.

Vad vi människor väljer att göra får konsekvenser för planeten Jorden. Därför måste alla vi människor funderar över vad kan jag som individ kan göra för en hållbar utveckling av vår planet.

Innehåll

Varför ska vi jobba om jorden och dess uppbyggnad?

Tanken med detta arbete är att skapa en större förståelse för hur vi kan påverka vår när miljö genom de val som vi gör och för att förstå det måste vi veta hur jorden är uppbyggd och fungerar i stora drag. 

Vad ska vi göra?

Vi kommer att utgå från begreppet hållbar utveckling. Mycket fokus på FN:s globala mål. Vi kommer även att fundera på hur olika det kan se ut beroende på var i världen vi bor. 

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,
    Ge
  • utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,
    Ge

Matriser

Ge
Jorden - Hållbar utveckling

E-nivå
C-nivå
A-nivå
Hållbar utveckling
Eleven kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ger då enkla och till viss del underbyggda förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen.
Eleven kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ger då utvecklade och relativt väl underbyggda förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen.
Eleven kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ger då välutvecklade och väl underbyggda förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen.
Geografiska begrepp
Eleven kan använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan använda geografiska begrepp på ett relativt välfungerande sätt.
Eleven kan använda geografiska begrepp på ett välfungerande fungerande sätt.
Natur- och kulturlandskap
Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Eleven har goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och utvecklade och relativt underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Eleven har mycket goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: