Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Husritning

Skapad 2017-02-23 13:37 i Norrtullskolan Söderhamn
Grundskola F – 9 Teknik
Ni skall utföra en så professionell ritning som möjligt på ert drömhus/drömlägenhet. Utgångspunkten är en tom ritning som motsvarar en boyta på 86 kvm.

Innehåll

Ni skall i detta arbete rita en professionell ritning på hur ett hus eller en lägenhet skall inredas med det som krävs för ett fungerande hushåll.

Det skall innehålla en entré med kapphylla eller liknande. En hall samt en toalett med dusch eller bad, handfat och toalettstol. Ett kök med allt vad som krävs av vitvaror, förvaring och avlastningsytor. Därtill en matplats. Det skall finnas ett sovrum med plats för en enkelsäng eller en dubbelsäng samt ordentligt med förvaring. Slutligen ett vardagsrum med plats för relax framför en TV.

Viktigt att tänka på är planeringen av rummens storlek och placering. Även hur de ligger i förhållande till varandra. Vad beträffar köket så skall det vara funktionellt så att arbetet blir enklast möjligt. Även viktigt att tänka på är hur dörrar öppnas och stängs.

I övrigt är det viktigt att tänka på ljusinsläpp samt hur fönster är placerade. 

Använd Teknikbokens symboler på s 67 då du gör din ritning.

Ni kommer att få opponera på varandra två och två och även lämna ritningen till mig med oppositionen.

Matriser

Tk
husritning

E
C
A
Formulera & välja alternativ
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Dokumentera
Eleven gör enkla dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet till viss del är synliggjord.
Eleven gör utvecklade dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet är relativt väl synliggjord.
Eleven gör välutvecklade dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet är väl synliggjord.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: