Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Tala och samtala

Gamla Förslöv F-6 , Båstad · Senast uppdaterad: 7 mars 2017

Om man samtalar med varandra, är det inte bara att prata på? Vilka delar finns med i ett samtal, förutom det jag själv säger? Vad behöver jag själv fundera över för att samtalet ska bli bra? Hur deltar jag i ett samtal utan att ha något att säga? Hur ska jag tala för att andra ska förstå? Vilka saker är viktiga att tänka på och Hur kan jag ändra mitt sätt att tala så att det går fram?

Tala och samtala

 Att tala och samtala kan tyckas självklart. Vi gör det hela tiden. Men hur kan vi få syn på saker som gör oss till bättre, trevligare talare och roligare samtalskompisar?

Vi kommer att fundera mycket över vad vi säger i vilka sammanhang och till vem för att förstå hur ett samtal faktiskt kan se ut och gå till.

Det här ska du kunna

Att tala är inte enbart att prata, det är att lyssna till sig själv och till den man pratar med. Du ska lära dig vilka saker du behöver tänka på för att få detta att fungera.

Att argumentera är inte heller att skrika högst. Det handlar om vad som faktiskt sägs. Att argumentationen är genomtänkt och väl underbyggd.

 

Så här kommer vi att arbeta

Vi arbetar enskilt, i grupp och i helklass med textsamtal i boken Klara svenskan. Vi läser böcker som du skriver bokrecensioner om och redovisar muntligt. Du deltar i textsamtal kring dina egna och kamraters upplevelser av skönlitteratur. Du gör en muntlig framställning som handlar om 1700-talet (på historialektionerna.)

Bedömning

Bedömning kommer att ske löpande i de textsamtalen vi har och i den muntliga framställning som du gör inför klassen. Den mer formativa bedömningen, den som gör att vi faktiskt lär oss något, den sker hela tiden genom att jag ställer frågor som får dig att reflektera. 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Tala och samtala
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback