Vi lär oss spela rytmer, melodier och ackord på olika instrument.
Vi lär oss sjunga på olika sätt olika sorters låtar. Vi skapar egen musik på olika sätt. Vi lär oss hur olika instrument ser ut och låter. Vi lär oss om folkmusik och andra musikstilar från hela världen. Vi tränar oss att beskriva musikupplevelser och förstå musikens påverkan.
Undervisningen i ämnet musik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper som gör det möjligt att delta i musikaliska sammanhang, både genom att själva musicera och genom att lyssna till musik. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskap att använda röst och musikinstrument samt musikaliska begrepp och symboler i olika musikaliska former och sammanhang. Undervisningen ska ge eleverna både möjlighet att utveckla en tilltro till sin förmåga att sjunga och spela och ett intresse för att utveckla sin musikaliska kreativitet.
Det kan förekomma ljud- och videoupptagning under lektionerna i syfte att analysera och se progression
Du bedöms fortlöpande när vi jobbar praktiskt på lektionerna.
TRUMMOR/SLAGVERK: Puls, trummornas delar, 2-takt, 3-takt, 4-takt, fill-in, olika rytminstrument, djembe, congas m.m.
GITARR: Grepptabell, gitarrens/elgitarrens delar, strängarnas namn, plektrum, dur, moll, spela 1-3-ackordslåtar, även ukulelespel
ELBAS: Spela efter en enkel ackordanalys, strängarnas namn, enkel basgång,
KEYBOARD: Tangenternas namn, spela dur/moll-ackord, enklare melodispel,
SÅNG: Omfång, uppsjungning, skalor, tonhöjd, olika vokala uttryck, kanon, stämmor, mikrofonteknik/ljudnivåer, effekter, låtar i olika genrer. Uppträdande.
MUSIKHISTORIA: Världsmusik, olika musikstilar, visor, schlager, klassisk musik, pop, psalmer osv.
ENSEMBLESPEL: olika former av enklare samspel både med sång och instrument. Uppträdande.
MUSIKTEORI & INSTRUMENTKÄNNEDOM form, notvärden, uttryck, instrumentgrupper, klangspel
SKAPANDE: rim- & ramsor, skriva egen sångtext, kombinera olika rytmer, ljud, ackord, melodier, effekter, dans,rörelse, bild. Vi använder dator eller Ipad till att kombinera ihop musikloopar. Vi gör enklare inspelningar.
ANALYS: Vi samtalar och beskriver upplevelser av musik och musikens betydelse i olika situationer och högtider. Vi tränar oss i att se och höra detaljer i musiken och hur samspel kan utvecklas.
Du bedöms i fem olika arbetsområden med hjälp en överskådlig bedömningsmatris i tre steg. (Titta under fliken "Bedömning")
Du bedöms fortlöpande när vi jobbar praktiskt på lektionerna genom att träna olika moment och visa upp själv eller tillsammans med andra. Det blir även några skriftliga moment typ frågesport samt inlämning av egen text/låt.
Vi använder också dator med t.ex. Youtube och upplever och deltar i diskussioner om olika artister, musikstilar, kulturer och instrument
Du får också hela tiden utvecklingstips utifrån den nivå du befinner dig på.
Det kan förekomma ljud- och videoupptagning under lektionerna i syfte att analysera och se progression.