Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

START

Skapad 2017-02-28 12:53 i Björkås förskola Ludvika
Förskola
Start, livskunskap för de minsta.

Innehåll

Hej! 

Vi har börjat arbeta med ett program som heter Start som syftar till att utveckla barns sociala och emotionella färdigheter. Förskolan är för många barn det allra första mötet med världen utanför familjen. En viktig uppgift för förskolan är att i samarbete med föräldrarna bidra till barnens sociala och emotionella utveckling.

 

Start består av tre olika huvudområden: 

 

 • Empati- Barnen får lära sig känna igen olika känslor hos sig själva och hos andra.
 • Anknytning- Fokusering på att få barnen att känna trygghet och lita till oss vuxna.
 • Socialt samspel- Barnen får erfarenheter av färdigheter som är bra att behärska i samspelet med andra, till exempel att kunna vänta, turas om och kunna fråga mm.

 

Vi vet att era barn är små så vi anpassar naturligtvis förväntningarna efter deras ålder. Vi vet emellertid att ju tidigare sociala och emotionella färdigheter introduceras, desto bättre är förutsättningarna för en positiv utveckling, både individuellt och för gruppen.

 

Arbetet sker genom att vi presenterar olika teman i små samlingar med några barn i taget och sedan följer upp och stöttar i färdigheterna i alla våra vardagssituationer på förskolan. Ett stort fokus i programmet ligger på språkutveckling med betoning på våra känslor och relationer.

Vi kommer att presentera vilka teman vi arbetar med under olika veckor och vill gärna samarbeta med er. Hör gärna av er om ni har frågor!

Hälsningar Josefina, Patricia och Lena.

Kopplingar till läroplanen

 • utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler,
  Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: